Saqid Khan, London polgármesterének részvételével zajlott a brit zsidóság egyik legnagyobb rendezvénye, a micva-nap. A társadalomjobbító szándékkal létrehozott programsorozatot 2005-ben rendezték meg először, és ebben az évben csatlakoztak a legtöbben a résztvevőkhöz.

A micva-nap a különböző vallási közösségeket igyekszik bevonni minél több jótékonysági akcióba. Zsidók, keresztények, muszlimok, hinduk és más vallások képviselői együtt főztek, készítettek ajándékot, és gyűjtöttek adományokat a rászorulók és a menekültek javára.

A résztvevők között volt Ephraim Mirvis, Nagy-Britannia főrabbija, Saqid Khan, London első muszlim polgármestere, Robert Wickham, Edmondton anglikán érseke, Lord Mourne, kisebbségügyi miniszter és Qari Asim leedsi imám.

Saqid Khan micva-napi önkéntesként
Saqid Khan micva-napi önkéntesként
Ebben az évben a micva-nap témája a “hídépítés a brit társadalomban” volt, mely a Brexit szavazás okozta mély megosztottságot, illetve a megnövekedett idegenellenességet és rasszizmust próbálta orvosolni.

“Az Európa Unióból való kilépés megszavazása és az amerikai elnökválasztási kampány óta meredeken emelkedik a rasszista támadások és gyűlölet-bűncselekmények száma, illetve erősödik a külföldiektől való félelem” – mondta Laura Marks, a micva-nap alapítója. “Soha sem volt még ekkora szükség arra, hogy közelebb hozzuk egymáshoz az embereket” – tette hozzá.

A nap folyamán a különböző vallási hagyományok egymásba értek. A muszlim polgármester süteményeket gyűjtött és ajándékozott egy keresztény menekültek számára rendezett karácsonyi ünnepség javára, melynek egy reformzsinagóga adott otthont.

“London, az Egyesült Királyság és az egész világ különböző vallási közösségeihez tartozó önkéntesek ezrei áldoztak idejükből arra, hogy közelebb hozzák egymáshoz az embereket, és szolgáljanak másokat a 2016-os micva-nap keretében. Ez a különleges nap is egyike azoknak a dolgoknak, melyek naggyá teszik Londont és az egész országot.” – mondta a polgármester.

Mirvis főrabbi a micva-napon
Mirvis főrabbi a micva-napon
A londoni 25 000 résztvevő mellett további 15 000 ember csatlakozott a kezdeményezéshez 25 különböző országban. Az önkéntesek összesen 150 000 órát áldoztak karitatív munkára, több száz különböző jótékonysági ügyet támogatva.

Forrás: JPost