Mint az elmúlt években minden nyáron, idén is számos csoportban érkeztek Izraelbe új bevándorlók Észak-Amerikából. Az alija előkészítését, megtervezését, lebonyolítását, illetve a letelepedést és beilleszkedést a Nefesh Be’Nefesh alapítvány segíti az izraeli Bevándorlási Minisztérium, a Zsidó Nemzeti Alap és a Zsidó Ügynökség mellett.

„A nyár mindig a legnépszerűbb időszak a bevándorlásra, és idén sincs ez másképp. Több mint kétezer amerikai zsidó választja hazájának Izraelt ebben a nyolc hétben” – mondta Jehoshua Fass rabbi, a Nefesh Be’Nefesh igazgatója. „A bevándorlók mintegy fele választja a nyári hónapokat az alijára minden évben, mert ekkor a legkönnyebb az átállás az új országra, még mielőtt elkezdődne a tanév. Örömünkre szolgál, hogy egyre többen választják a csoportos bevándorlást, mert így könnyebb a számukra, hogy a saját igényeikhez igazítsák a költözés időpontját. Miután földet értek, még éveken keresztül a segítségükre leszünk mindenben” – tette hozzá.

A legutóbbi bevándorló csoportban 95 ember, köztük 35 család érkezett a zsidó államba. Az alijázók életkora egy és nyolcvan év között mozgott. A legidősebb utas Ray Negari volt, aki feleségével a hatvanas években költözött Iránból az Egyesült Államokba. „A gyermekkoromban sokat hallgattuk apánkat hét testvéremmel, ahogy Izrael földjéről mesélt. Három évvel ezelőtt, 77 éves koromban döntöttem úgy, hogy eljött az ideje régi álmom megvalósításának, és Izraelben telepszem le. Sohasem késő, hogy megvalósítsuk az álamainkat. Büszke és boldog vagyok, hogy idős korom ellenére új otthont alapítok Izraelben, és végre a testvéreim közelében lehetek, ahogy mindig is szerettem volna” – mondta Negari.

A repülőn olyan fiatalok is voltak az új bevándorlók közt, akik hamarosan bevonulnak a hadseregbe, hogy „magányos” katonaként teljesítsenek szolgálatot. Az izraeli családi háttér nélküli „magányos” katonákat a hadsereg veszi a pártfogásába és segíti őket a beilleszkedésben. A 18 éves, New Jerseyből érkezett Omer Doár is hamarosan bevonul. „Fiatalkoromtól kezdve sok történetet hallottam Albertóról, anyám nagybátyjáról, aki a jom kipuri háborúban esett el a 890-es tengerészgyalogos egység harcosaként. Úgy érzem, hogy a családommal szemben és cionistaként is az a kötelességem, hogy az ő útját folytassam, és védelmezzem a zsidó államot. Remélem, hogy felvételt nyerek a tengerészgyalogosok közé, és eljön a nap, amikor hordhatom a nagybátyám piros beretsapkáját”.

Omer nővére, May már évekkel ezelőtt alijázott és szolgált a hadseregben. Jelenleg gyógypedagógiát tanul.

Gál Gur Lávi szintén 18 éves, és ő is New Jerseyből érkezett. Gál szülei az izraeli légierőnél szolgáltak, majd az Egyesült Államokba költöztek. Amikor arról, kérdezték, hogy miért döntött a visszatérés mellett, így válaszolt: „Izrael az otthonom”.

zsido.com

Forrás: Jewish Press

Megszakítás