A polgári időszámítás szerinti 132-135-ben zajlott a Bár Kochvá felkelés. A zsidó ellenállók barlangokban és föld alatti járatrendszerekben bújtak meg az őket üldöző rómaiak elől Júdea egész területén.

Bét Semes közelében egy kétezer éves zsidó települést, illetve az alatta meghúzódó járatok maradványait találták meg nemrégiben. Az egyhetes ásatási projekt keretében mintegy 240 izraeli iskolás dolgozott egy, a második jeruzsálemi Szentély korára visszavezethető zsidó település maradványainak feltárásán a Jeruzsálemtől nyugatra fekvő város közelében. A területen új lakónegyed épül, ennek megelőző lépéseként került sor az ásatásra.

Edénytöredékek feltárása

Az egyelőre ismeretlen nevű településen napvilágra került többek között „nyolc mikve (rituális fürdő), ciszternák és búvóhelyek, valamint kőbe vájt ipari létesítmények.” Maguk a lakóházak nem maradtak fenn, köveiket minden valószínűség szerint későbbi építkezésekhez használták fel.  A feltárást vezető régészek, Szárá Hirschberg, Suá Kisilevitz és Szárá Levevi-Eilat elmondták: „A település kiemelkedő jelentőségét a lakóházakban megtalált privát rituális fürdők impozáns száma mutatja. Minden háztartásnak megvolt a maga rituális fürdője és ciszternája… A feltárt mikvék közül némelyek egyszerűek, mások összetettebbek, és tartozik hozzájuk ún. ocár, vagyis gyűjtőmedence, melybe az esővíz folyt bele. Érdekes megjegyezni, hogy a helyi lakosok szigorúan ragaszkodtak a [rituális] tisztaság és tisztátalanság törvényeihez.”

Szárá Hirschberg régész az egyik mikve feltárásán doglozik

„A lakások és kőbe vájt létesítmények alatt még egy, a Bár Kochvá felkelés korából származó, meglepő felfedezés került napvilágra – egy kacskaringós, rejtőzködésre alkalmas helyekből álló labirintus, szofisztikált és kidolgozott építményekhez csatlakoztatva.” Egyes földalatti létesítményekhez ciszternát is építettek, hogy a bujkálók vízhez juthassanak. Egy barlangból agyagedények és lábosok kerültek elő, melyeket valószínűleg a felkelők használtak. A lelet azt mutatja, hogy a település Jeruzsálem 70-ben történt lerombolása után még sokáig lakott volt.

A feltáráshoz az izraeli Építés- és Lakásügyi Minisztérium biztosította az anyagiakat. A diákok egy lengyelországi delegáció útjának finanszírozására fordítják a megkeresett pénzt. Az Oktatási Minisztérium lengyelországi delegációk programja a zsidóság kollektív történelmére hívja fel a figyelmet, és megerősíti a diákok elkötelezettségét és felelősségérzetét népük iránt. Az utazás azonban költségekkel jár, és a minisztériumok az Izraeli Régészeti Hatósággal összefogva minden fél számára hasznos módját találták meg a kiadások fedezésének.

Feltárási terület

„A feltárást a lelet régészeti területként való megőrzése és fejlesztése követi majd az új negyed szívében, az Építés- és Lakásügyi Minisztériummal való megállapodás értelmében”- mondta Dr. Ámit Shadman, az Izraeli régészeti Hatóság területi régésze.

Bét Semes közelében nemrégiben egy római utat tártak fel a régészek.

 

Forrás: israelnewsonline, ancientpages

 

Megszakítás