Az Európai Unió elítéli azokat az izraeli építkezéseket, melyek szerinte a “békefolyamat” ügyének ártanak, eközben 200 illegális épületet húzott fel az elmúlt években – kizárólag az arab közösség számára.

Az izraeli tiltakozás ellenére a munkálatok tovább folynak. Az elmúlt héten újabb tíz illegális építkezésre leltek a közigazgatási felügyelet emberei, és egy félkész épületelemeket szállító kamiont is feltartóztattak.

Az EU szponzorálta és szervezte akciók célja a Palesztin Autonómia fennhatósága alatt álló települések területének növelése. Továbbá igyekeznek a félnomád beduin törzseket letelepíteni, elsősorban zsidó települések közelében, mely újabb biztonsági problémának lett forrása. Az épületek elemeit rendszerint az éjszaka folyamán szállítják a helyszínre, s reggelre már el is készülnek a munkával. Az épületek oldalán mindig ott virít az Európai Unió zászlaja.

Az EU tisztségviselői humanitárius tevékenységnek tüntetik fel az engedély nélküli építkezést. Izraeli tisztségviselők azonban azzal vádolják az Uniót, hogy tárgyalások helyett kész helyzetet kreálva próbálnak engedményeket kikényszeríteni az izraeli féltől, miközben a zsidó településeken folyó építkezéseket éppen ezzel az érvvel támadják folyamatosan. “Önök azok, akik azzal vádolnak minket, hogy egyoldalú lépésekkel változtatjuk meg a fennálló helyzetet. Önök épp ugyanezt teszik, csak a Palesztin Hatóság javára” – jelentette ki az izraeli kormányszóvivő.

Illegális EU-épület az EU zászlajával
Illegális EU-épület az EU zászlajával
Az izraeli kormány már többször rombolt le illegális épületeket, mely rendre kiváltotta az EU rosszallását. Az elmúlt héten újabb 24 építményt tettek a földdel egyenlővé az izraeli munkagépek egy zárt katonai területen, Hevron közelében. Emberjogi aktivisták azzal vádolták meg Izraelt, hogy 80 embert tettek földönfutóvá, azonban hamar kiderült, hogy a lakosok valójában rendelkeznek más településeken ingatlanokkal, csak a politikai nyomásgyakorlás miatt költöztek ideiglenesen az EU építtette lakásokba. Hasonló eset történt néhány hónappal ezelőtt Szuszjában, egy régészeti park területén, ahol egy egész falvat húztak fel engedély nélkül a közeli Játá városból érkező arabok. Ott is arra hivatkoztak hamisan, hogy már régóta a helyszínen élnek és nincs hova menniük egy esetleges kiköltöztetés esetén.

Benjámin Netánjáhu az Európai Unió képviseltében Izraelbe látogató Marina Karjuland észt külügyminiszternek fejezte ki tiltakozását az EU egyoldalú lépései és képmutató politikája miatt.