Földrengés erejűnek nevezték Izraelben a hírt, mely szerint a hadsereg repülőgépeinek és drónjainak kommunikációját 18 éven át figyelték az amerikai és brit titkosszolgálatok.

Az elmúlt 18 év során az amerikai és brit titkosszolgálatok komoly megfigyelés alatt tartották az izraeli dróntechnológia fejlődését és olyan fontos események során is szemmel tartották az izraeli gépek tevékenységét, mint a gázai konfliktus – derült ki a The Intercept című amerikai portál és a Der Spiegel német lap által pénteken közzé tett hírek alapján.

„Ez egy földrengés. Ez azt jelenti, hogy erőszakkal lecsupaszítottak minket és valószínű, hogy egyetlen titkosított rendszerünk sincs biztonságban tőlük. Ez a legrosszabb kiszivárgás az izraeli hírszerzés történetében” – mondta a zsidó állam egyik név nélkül nyilatkozó magas rangú biztonsági személye pénteken.

A korábban szivárogtatási botrányairól ismertté vált Edward Snowden birtokába jutott információk szerint a megfigyelést a brit királyi légierő ciprusi bázisáról, a Tróodosz-hegységből hajtották végre 1998 óta – írta a Jewish Telegraphic Agency.

A Snowden által kiszivárogtatott felvételek egyikén maguk az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálatának (GCHQ) munkatársai magyarázzák el, hogy miért bír nagy jelentőséggel számukra az izraeli hadsereg megfigyelése.

„Ez a hozzáférés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy folyamatosan megértsük az izraeli katonai kiképzést és beavatkozásokat, ezen keresztül pedig belátást nyerjünk a régió jövőbeli fejlődésének lehetőségeibe” – idézték a GHCQ egyik 2008-as jelentését.

zsido.com

 

Kép forrása: JTA