Nincs új a nap alatt: az Izrael területén működő ókori fazekasműhely HR-ese a játék lehetőségét is megadta a dolgozóknak.

Az izraeli Gedera területén a harmadik században élt agyagművesek lehettek a munka és a pihenés egyensúlyának korai élvezői, erről tanúskodik a térségben feltárt műhelyük, ahol egyebek között 20 fürdésre használt gödröt és játékot szolgáló termet is találtak a régészek.

A bor tárolására használt edényeket készítő műhely korát 1700 évben határozták meg az izraeli régészeti hatóság szakemberei, akik szerint a műhely legalább 600 éven át működött.

A műhely területén állt hatalmas kőpadokba még ma is népszerű játékok tábláit karcolták be a 3. században.

„A régészet arra emlékeztet minket, hogy nem mi találjuk fel a kereket. A munkahelyein játékra alkalmas tereket kialakító Google-höz hasonlóan, ebben a műhelyben is ilyet csináltak: találtunk egy játékszobát, amelyet valószínűleg az agyagkészítés intenzív munkálatainak szüneteiben használtak a dolgozók” – idézte Ella Nagorskyt, a feltárás koordinátorát a The Times of Israel című napilap.

Egy új lakónegyed építéseinek előkészületeit megelőzően tárták fel az elmúlt két évben izraeli régészek a térséget, ahol bizánci fürdőre és vízvezetékek rendszerére is bukkantak.

A régészeti hatóság közleménye szerint a műhely „családi vállalkozás lehetett, amely nemzedékről nemzedékre szállt”. A pihenő létesítményekkel valószínűleg a mindennapos munkában megfáradt dolgozóknak akartak felfrissülést biztosítani – tették hozzá. A területen hatalmas mennyiségű törött vagy hibás agyagedény maradványokra bukkantak, a régészek szerint legalább százezer edény maradványit rejti a föld.

MTI/zsido.com

Megszakítás