Több mint 1600 éves kemencemaradványokra bukkantak Izraelben, melyekben kereskedelmi mennyiségű nyers üveg készülhetett. Ez arra utal, hogy Izrael földje egyike volt az ókori világ legfontosabb üveggyártási központjainak – jelentette be az Izraeli Régészeti Hatóság.

A Jezreel-völgy Vasútvonal Projekt részeként folyó régészeti ásatás során felfedezett kemencék két épített kamrából álltak. Az egyik volt a tűzkamra, melyben az aprófa elégetésével különösen magas hőmérsékletet értek el, a másik pedig az olvasztókamra, melybe az üveg alapanyagait (tiszta tengerparti homokot és sót) tették, és 1200 fokon olvasztották őket eggyé.

„Ez egy nagyon fontos felfedezés az üveggyártás izraeli, illetve általában az egész ókori  történetével kapcsolatban” – mondta Jáel Gorin-Rosen, az Izraeli Régészeti Hatóság Üvegosztályának vezető kurátora. „Római kori történelmi forrásokból tudjuk, hogy az akkói völgy ismert volt az ott található, kiváló minőségű homokról, ami nagymértékben alkalmas volt üveg előállítására” – tette hozzá. „A korszakból származó, európai ásatásokon, illetve Földközi-tengeri hajóroncsokon talált üvegedények kémiai elemzése azt mutatta, hogy a homok a mi régiónkból származik. Most először kerültek elő olyan kemencék, melyekben azt a nyersanyagot állították elő, amelyből az üvegtárgyak készültek.”

88e8749b05e25f3f660babec2ce4ddaa92d5c541

Ian Freestone, a londoni University College professzora, akinek szakterülete az üveg kémiai összetevőinek elemzése, azt mondta, hogy „ez egy szenzációs felfedezés, és nagy jelentőséggel bír az ókori üvegkereskedelem egész rendszere szempontjából.” Freestone szerint a kemencék bizonyítják, hogy Izrael nemzetközi léptékű gyártási központ volt.

A korai római korban az üveghasználat egyre inkább elterjedt, és a római kortól kezdve általánossá vált a használata minden háztartásban. Következésképpen nagy mennyiségű nyers üvegre volt szükség, és ezt arra specializálódott centrumokban állították elő.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szerint az ásatáson felfedezett kemencék ezen ősi gyártóhelyek közé tartoztak.

 

Forrás: behindthenewsisrael