A rabbik gratuláltak a leendő elnöknek, Obamámak pedig megköszönték, hogy kiállt Izrael mellett az ENSZ-ben.

Az ortodox rabbikat tömörítő Amerikai Rabbinikus Tanács (Rabbinical Council of America – RCA) nyilatkozatot adott ki Donald Trump elnökké választásának alkalmából. A 160 rabbi aláírásával ellátott levél így szól:

“Könyörögjetek Jeruzsálem békességéért; legyenek boldogok a téged szeretők! (Zsoltárok 122:6-7)

Cion miatt nem hallgathatok, és Jeruzsálem miatt nem nyugszom. (Jesájá 62:1)

Mi, alulírott ortodox rabbik, gratulálunk a megválasztott elnöknek, Donald J. Trumpnak. Nagy sikert kívánunk a leendő elnöknek abbéli erőfeszítéséhez, hogy gyógyírt találjon e megosztott ország, az áldott Amerikai Egyesült Államok számára. Szombatonként azért imádkozunk minden zsinagógában Amerika szerte – ahogyan tesszük ezt nemzedékek óta –, hogy Isten adjon erőt az elnöknek, az alelnöknek és az ország minden vezetőjének ahhoz, hogy az amerikaiakat virágzó és terrormentes jövő felé kormányozzák.

rca-300x173

2016. október 26-án, amikor az UNESCO meghozta gyalázatos határozatát, melyben tagadták Jeruzsálem és a zsidó nép kapcsolatát, Mr. Trump kijelentette:

“A Trump-kormány vezetése alatt, az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet, mint Izrael egyetlen, igaz fővárosát. Az ENSZ azon igyekezete, hogy elszakítsák Jeruzsálemet Izrael Államtól, egyoldalú próbálkozás arra, hogy megtagadják Izrael 3000 éves kapcsolatát fővárosával, továbbá újabb egyértelmű bizonyítéka a világszervezet súlyos Izrael-ellenes elfogultságának. Jeruzsálem a zsidó nép örök fővárosa és a kongresszus elsöprő többsége meg is szavazta ezt a tényt.”

Csakugyan, bibliai források, cáfolhatatlan régészeti bizonyítékok, történelmi nevezetességek igazolják az időtlen kapcsolatot a zsidóság, a Templom-hegy és a többi jeruzsálemi és izraeli szent hely között.

Amikor Mr. Trump az Amerikai Egyesült Államok elnöki székének elfoglalására készül, arra kérjük, hogy a fent megfogalmazott elvek szerint cselekedjen, és ismerje el Jeruzsálemet, mint Izrael fővárosát, és határozottan álljon ki az ENSZ által használt gyűlölködő és diszkriminatív retorika ellen, mely a világszervezet Izrael-ellenes határozatait jellemzi.

Továbbá, a közelgő washingtoni hatalomátadásra vonatkozóan azt kérjük, hogy se a leendő, se a leköszönő elnök ne térjen el attól a régóta érvényben lévő amerikai alapelvtől, mely szerint az izraeliek és a palesztinok között tartós béke kizárólag a felek közötti közvetlen tárgyalások útján jöhet létre. Hálásak vagyunk Obama elnöknek, amiért mindig Izrael érdekeit védte az ENSZ-ben. Az Egyesült Államok ne kezdeményezzen és ne is támogasson olyan javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, mely egyoldalú feltételek elfogadására kényszerítené Izraelt, illetve az Egyesült Államok más módon se erőltessen megoldási javaslatot a konfliktusra, és ne határozza meg előre a vitatott területek státuszát.

rcaconf

Nagyra értékeljük a hamarosan hivatalba lépő amerikai elnök, a szabad világ vezetőjének elkötelezettségét országunk egységének helyreállítására, és Izrael Állam biztonságának szavatolására.

Forrás: http://www.rabbis.org/