A mű elsőként egy aukción tavaly bukkant fel New Yorkban.

Héber és latin nyelven íródott nyelvtankönyvre figyelt fel a világ nemrég, miután egy amerikai árverésen bemutatták, majd a cseh zsidó múzeum megvásárolta. Az 1523-ból származó könyvet „Mikve Avram – Peculium Abrae” címmel adták ki, és egy olasz származású zsidó férfi, Abraham Ben Meir de Balmes írta, derül ki a Ynetnews írásából.

Az Olaszországban publikált mű egészen a második világháború idejéig egy csehországi zsidó közösség tulajdona volt, majd eddig ismeretlen körülmények között eltűnt. „Rendkívüli pillanat ez a számunkra, amikor egy ilyen ritka könyv, ennyi idő után visszatérhet Prágába” – nyilatkozott Leo Pavlat, a múzeum igazgatója.

A különleges nyelvtankönyvet tavaly New Yorkban a Kestenbaum & Company nevű aukciósház tárta ismét a nyilvánosság elé, majd a múzeum kérésére mégis visszavonták kínálatukból. Az intézmény vezetője, Daniel Kestenbaum elárulta, hogy a mű előző tulajdonosa egy jeruzsálemi kutató, akinek beleegyezésével Prágába szállították a ritka műkincset.

„Ennek a megtagadása azoknak a szörnyűséges rablásoknak a folytatását jelentette volna, amiket zsidó tulajdonban lévő ingatlanok és kulturális kincsek ellen követtek el a nácik” – üzente az anonimitásának megőrzését kérő kutató. „Boldoggá tesz, hogy támogathatom a történelmi igazság menetét” – tette hozzá a cseh zsidóságnak szánt levelében.

A jeruzsálemi tulajdonost megelőzően a könyv egy vezető nyelvész, Ze’ev Ben-Haim birtokában állt. A Héber Nyelv Akadémia egykori elnöke 1907-ben, az Osztrák-Magyar Monarchia területén született, majd 1933-ban a mai Izrael területére költözött. A tudományos kutató 2013-ban, Ben-Haim halálát követően vásárolta meg a nyelvkönyvet.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews