Ősi zsidó építményeket is veszélyeztet az Iszlám Állam terrorszervezet Moszul közelében.

Az iraki Moszul (az egykori Ninive, az Asszír Birodalom fővárosa) az Iszlám Állam fennhatósága alatt áll és jelenleg is ostromolják az iraki és kurd erők. A beszámolók szerint ez az ostrom az egyik legvéresebb hadműveletté válhat az egész háborúban.

A várostól mindössze 30 kilométerre van a veszélyeztetett épület egy olyan településen, amit jelenleg a kurd erők védenek. Sherzan Omer a kurd zsidóság képviselője, aki tagja a regionális kurd kormánynak is elmondta: Náhum próféta sírja kritikus állapotban van. Ha nem történik semmi, akkor hónapokon belül összeomlik az egész – mondja Omer az építményt megvizsgáló szakemberekre hivatkozva. Az ENSZ és az UNESCO beavatkozását kérte felhívásában – írja a jta.org.

Az 1500 éves épület évszázadokon keresztül volt zsidó zarándokok célpontja Sávuot idején. 1951-ben a kurd zsidók jelentős része Izraelben telepedett le, az épületet egy káldeus (keresztény) család próbálta rendben tartani. Sherzan Omer hangsúlyozta: ez a hely nem csak a zsidóknak fontos, ez az emberiség történelmének része, megmentése közös felelősségünk.

 

Kép: jta.org

Megszakítás