Ki korán kel, 1500 éves agyagedényre lel.

Két család kirándult együtt az Izrael észak-keleti részén fekvő Bét Seán völgyben, a Hárod patak közelében, amikor egy bizánci korban készült agyagkorsóba botlottak.

„Túrázás közben megpihentünk egy emelkedőn. Hirtelen egy talajból kiálló agyagfület pillantottunk meg. Ásni kezdtünk és egy nagyméretű, nehéz, jó állapotban megmaradt korsót emeltünk ki a földből. Mindannyian nagyon szeretjük a régészetet, ráadásul a kirándulóösvény mellett elhelyezett tájékoztató táblákat is elolvastuk. Ott azt írták, hogy már számos agyagedényre bukkantak a környéken. Most pedig mi leltünk rá egyre. Azt mondják, 1500 éves lehet.” – mesélte az egyik kiránduló szülő, Támár Ármon.

A lelet kiemelése után a kirándulók értesítették az Izraeli Régészeti Hatóságot, és átadták a korsót. A hatóság oklevéllel köszönte meg a közreműködést.

„Gratulálunk a családnak a felfedezésért és a jó állampolgárokhoz méltó magatartásért. A Bét Seán környéken lehullott nagy mennyiségű csapadék elmosta a talajt, és így került elő az agyagkorsó. Ez a terület különösen gazdag leletanyagban, ezért természetes, hogy újabb és újabb tárgyak kerülnek a felszínre. A múlt így üzen a számunkra.” – mondta Nir Distlfeld, az Izraeli Régészeti Hatóság rablás elleni részlegének területi vezetője. „Nagyon fontos, hogy egy ilyen felfedezés után azonnal értesítsük a hatóságot. A leletet hagyjuk az eredeti helyszínen, hogy a szakemberek minden szükséges információhoz hozzájuthassanak.” – tette hozzá.

Dr. Walid Atras régész beszámolt róla, hogy mire jutottak a most talált tárgy eddigi vizsgálata során: „A kirándulók egy teljesen épségben maradt, bizánci korból származó korsót találtak, mely a polgári időszámítás utáni VI. vagy VII. században készült. Az ilyen típusú edényekben általában gabonát és hüvelyeseket, elsősorban babot és csicseriborsót tároltak. A feltárás helyszínétől nem messze állt egy hatalmas templom és egy temető. A korsót feltehetően egy sírba helyezték, és rituális szerepe lehetett.”

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás