Egy nem zsidó drezdai tinédzser kapott idén kitüntetést zsidó szervezetektől, mert az iskolájában fellépett a burjánzó antiszemitizmus ellen.

A közleményben Emilia S.-ként nevezik meg a bátor 15 éves fiatalt. Németország keleti felében évek óta erősödő tendenciát mutat az idegenellenesség és az antiszemitizmus. A kitüntetett lány osztálytársai egymást pontozták neonáci szlogenek elmondásáért, de az is pontot ért, ha valaki 88 százalékra töltötte fel a mobilját (ebben a szubkultúrában a 88, a „Heil Hitler!” köszöntésre utal, mivel a H a nyolcadik betű az ábécében).

Ha valaki tüsszentett, akkor pontot kapott az, aki a „heil-ung” (kb. gyógyulást/egészségedre) helyett „Heil Hitlert!” mondott, extra pont járt a náci karlendítésért is. Mindennapos volt a zsidózás és a holokauszt-viccek mesélése – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

Miután az utóbbi magatartás törvényellenes Németországban, Emilia jelentette az esetet a rendőrségnek, aminek nyomán az egyik osztálytársa ellen vádat emeltek. Kezdetben még nem mert szólni, de az osztálytársai között küldözgetett fotó miatt betelt a pohár. Egy füstöt ábrázoló kép volt „zsidó családi fotó” felirattal. Az osztálytársai kinevették és azt mondták neki, hogy biztos „túl sok halott zsidók lélegzett be” ezért ilyen.

Emilia a kitüntetéssel járó 2000 eurót egy 14 éves berlini zsidó fiúval akarja megosztani, akinek egy évvel ezelőtt egy másik iskolába kellett mennie, mert fizikailag és verbálisan is zaklatták. Emilia még a régi iskolájába jár, ahol nem szűnt meg a neonáci beszéd, de mint mondta „halkabb lett”.

Kép: timesofisrael.com