A zsidó állam az egyik legtöbb (dollár)milliomossal rendelkező ország a világon, jelenleg a ranglista 23. helyét foglalja el.

Az elmúlt évben csupán hat országban gyarapodott az emberek vagyona nagyobb mértékben, mint Izraelben, ahol az egy felnőttre eső növekedés 5000 dollár (1.5 millió Ft) volt. Ez kimagasló érték, ám az ország GDP-növekedésétől arányaiban egy kevéssel elmaradt.

A 2018-2019-es időszakot vizsgáló, Globális Vagyonosodási Jelentést készítő svájci bank, a Credit Suisse előrejelzése szerint Izraelben 2024-re 173 000 milliomos él majd, ami 32%-os növekedést jelenthet. Ez az érték a gazdag országok középmezőnyébe sorolja Izraelt.

Az átlagos növekedés a világon tavaly szerény mértékű, 2.6%-os volt, ami 9.1 trillió dollárt jelent. A világon felhalmozott vagyon teljes értéke 2019 közepén 360.6 trillió dollár volt.

A világon jelenleg 46.8 millió dollármilliomos él, akik bár a teljes népesség mindössze 0.6%-át teszi ki, mégis a teljes vagyon 44%-át birtokolják. Az egyenlőtlen vagyoni eloszlás 2016-ban tetőzött, azóta csökkent valamelyest.

A milliomosok száma egy év alatt 1.1 millió fővel nőtt világszerte, közülük 675 ezren az Egyesült Államokban élnek, ahol a felnőtt lakosság közel 1%-a számít milliomosnak, ám eközben az emberek több mint a fele csak 10 000 dollárnyi vagyonnal bír.

A felmérés a nettó vagyont úgy számolta ki, hogy összeadta az egyes háztartások birtokában lévő pénzeszközök és ingatlanok értékét, majd ebből levonta az adósságokat.

A milliomosok száma a lakosság számát tekintve kiemelkedően nagy Izraelben. A zsidó állam olyan, sokkal nagyobb népességű országokkal került egy kategóriába, mint Brazília vagy Lengyelország. A lista élén Norvégia, Svájc és Hong-Kong áll.

zsido.com

Forrás: TOI