A projektet elindító tanár a kegyetlen népirtás méreteit szerette volna szemléltetni a tanulóknak.

Hihetetlenül sok, összesen 11 011 979 darab bélyeget gyűjtöttek össze a foxboroughi Charter Iskola diákjai – a holokauszt során meggyilkolt 6 millió zsidó és 5 millió, más nemzetiségekből származó áldozat emlékére. A különleges projektet kilenc évvel ezelőtt indították útjára az amerikai iskola hallgatói Charlotte Sheer tanárnő vezetésével, akinek ötödikes osztályát Lois Lowry író „Számláld ​meg a csillagokat” regénye motiválta.

A tanárnő elmondása szerint alapvetően azt szerette volna, hogy a diákok jobban megértsék a holokausztban meggyilkolt áldozatok számának nagyságát. Az általa indított projekthez végül rengeteg önkéntes csatlakozott, és összesen 22 országból – többek között Ausztráliából, Kanadából, Izraelből, Írországból és az Egyesült Királyságból is – érkeztek bélyegek a gyűjteménybe. A bélyegek feladóihoz több holokauszt túlélő és különleges darabokat gyűjtők is csatlakoztak – derül ki a Jewish Telegraphic Agency cikkéből.

Az összegyűjtött bélyegekből a gyerekek mindeddig 11 darab, holokauszthoz kötődő témájú kollázst készítettek, amiket a Holokauszt Emléknapok alkalmával kiállítanak. A projekt eredményeként összesen várhatóan még hét másik kollázs is el fog készülni.

„Ez egy olyan lecke, ami mindannyiukat megérinti. A békére kell fókuszálnunk és arra, ami jó. Sosem szabad elfelejtenünk azokat, akiket az intolerancia miatt vittek el” – nyilatkozott a projekt kapcsán Jamie Droste, aki Sheer nyugdíjba vonulását követően lett a kezdeményezés vezetője.

zsido.com

Kép forrása: JTA/Foxboroughrcs.org