Vasárnap délelőtt 104 esztendős korában elhunyt Tatár Imre, a magyar újságírók doyenje, Vas- és Aranytoll-díjas – adta hírül a Neokohn.

A Média1 oldalán olvasható nekrológ szerint Tatár Imre Budapesten született 1920. január 9-én; érettségi után az első zsidótörvény rendelkezése miatt egyetemen nem tanulhatott tovább, ezért autószerelő vizsgát tett. 1941-44 között munkaszolgálatos, majd 1944-47 között hadifogoly volt a Szovjetunióban.

Tatár Imre hazatérte után 1956-ig a Szabad Nép, 1956-tól 1968-ig között az Esti Hírlap, utána 1975-ig a Magyar Hírlap munkatársa volt. Huszonöt évig a Magyar Nemzet főmunkatársaként a külpolitikai rovatban dolgozott.

A nekrológ úgy jellemzi Tatárt, mint a magyar sajtó egyik legkiválóbb személyiségét, aki négy nyelven beszélt, a német bel- és külpolitika, valamint az európai biztonság és együttműködés kiemelkedő szakértője volt. Századik születésnapján, 2020. január 9-én a magyar újságíró-társadalom külön rendezvényen köszöntötte a Sajtóházban a százéves Tatár Imrét, akinek könyvei (Párbeszéd Nyugat-Németországról, Európa biztonsága, Így láttam az NSZK-t, Út a semmibe: Terroristák, terrorizmus, Napló ’56: Újságok, utcák, emberek, Fogságból fogságba: Utam a Baross utcától a Blaha Lujza térig) népszerűek voltak, különösen nagy érdeklődést keltettek.

Halála előtt nem sokkal fejezte be utolsó, életrajzi vonatkozású kötetét, ami rövidesen megjelenik.

Megszakítás