Joszef Esed kicsit meglepődött, amikor szülei nevére levél érkezett, amelyben azt kérik, hogy írassák be gyermeküket az óvodába.

„Megőrültek ezek? Végül is, ha ennyire akarják, nem bánom. Már elég régen jártam óvodába, és az is Lengyelországban volt” – reagált az idős férfi.

Esed még Izrael kikiáltása előtt, 1936-ban érkezett a Szentföldre és részt vett a libanoni határ közelében fekvő Hanita kibuc megalapításában. Harcolt Orde Wingate híres éjszakai kommandójában a britek és a zsidók ellen kirobbant 1936-38-as arab lázadás idején. Az egységnek ő az egyik utolsó túlélője. Wingate egy mélyen vallásos keresztény cionista angol tiszt volt, aki támogatta a zsidók szentföldi letelepedésének ügyét. A zsidók egymás között csak úgy emlegették: a Barát. Wingate katonai kiképzést adott a zsidó közösség védelmezőinek, és megismertette velük a gerilla hadviselés módszereit. „Főleg az olajvezetékek őrzésében vettem részt. Csapdát állítottunk a vezetékeket megrongálni igyekvő araboknak, és lesből rájuk támadtunk. A hadseregben még mindig használják ezeket a módszereket” – emlékezett vissza Esed.

A férfi később megnősült, három gyermeke és két unokája született. Már csak egy lánya van életben, akivel együtt él a Jeruzsálemhez közeli Mocában. Szellemileg teljesen friss, és fizikai állapota is jó, mindössze egy járókeretet használ az önálló közlekedéshez.

A téves felhívást postázó megyei önkormányzatnál a számítógépes rendszerre fogták a hibát. A program egyszerűen nem vette figyelembe az életkor elején álló egyes számot és kétévesnek könyvelte el a bácsit. Esed jelentkezése után ellenőrizték a kiküldött leveleket, és rádöbbentek, hogy további 19, száz éven felüli embert szólítottak fel az óvodai beiratkozásra. A felfedezést követően igyekeztek megkeresni az érintetteket, és elnézést kérni a félreértésért. Niv Bár-Gáj, az önkormányzat oktatási felügyelője a következőket fűzte az esethez: „További hosszú, boldog életet kívánunk Esed úrnak. Örömmel fogadnánk, ha ellátogatna iskoláinkba, és megosztaná a gyerekekkel különleges élettörténetét”.

zsido.com

Forrás: Ynet

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287
Megszakítás