Mordaunt Cohen oktatási tevékenységéért részesült a Brit Birodalom Rendjének kitüntetésében.

Különleges kitüntetésben részesült egy 101 éves zsidó származású veterán Nagy-Britanniában – közölte a Jewish Telegraphic Agency. Mordaunt Cohen számára személyesen II. Erzsébet brit királynő nyújtotta át a Brit Birodalom Rendjének keresztjét június 1-jén.

A megtisztelő díjat Cohen azért a munkájáért vehette át, amit a második világháború során és után végzett. A sunderlandi születésű féri azt követően csatlakozott a brit hadsereghez, hogy értesült a náci Németországban élő zsidóság helyzetéről. Szolgált a burmai dzsungelekben, valamint a 251-es nyugat-afrikai egységnél is, ahol nigériai önkénteseket vezényelt.

A háborút követően saját háborús tapasztalatait osztotta meg a fiatalabb nemzedékekkel, valamint egy zsidó veterán szervezet elnökévé vált. Céljaként tűzte ki, hogy szolgálja azoknak a zsidó katonáknak az emlékét, akik a Brit Hadsereg tagjai voltak.

„Ahogy telnek az évek, egyre kevesebben vagyunk, akik elmesélhetnék a történetünket. Szeretném folytatni azt a munkát, amivel a lehető legtöbb emberhez lehet eljuttatni az információkat – amíg csak az egészségem engedi” – nyilatkozott a médiának Cohen.

 

zsido.com