101 éves korában elhunyt Faye Schulman, az ellenállás párduckabátos fotósnője

Faye Schulman holokauszt-túlélő, fehéroroszországi partizán, fényképész 101 éves korában torontói otthonában, április 24-én elhunyt – jelentette a The Washington Post az elmúlt szombaton.

Faye 1919. november 18-án született Faigel Lazebnik néven Leninben, egy akkor Kelet-Lengyelországhoz tartozó, azóta fehéroroszországi városban. A második világháborúban családjával együtt őt is a helyi gettóba zsúfolták, ahol a nácik 1942. augusztus 14-én tömegmészárlást tartottak, s mintegy ezernyolcszázötven embert végeztek ki. A nácik alig harminc embert hagytak életben a gettóból, közöttük volt Faye is, akit fényképészeti tudása mentett meg a lemészárlástól. A fiatal nőt a nácik fotósként használták, de egy tömegsír képének előhívása után, melyen felismerte családja tagjait, Faye elhatározta, hogy harcolni fog a nácik ellen.

1942. szeptember 12-én a Kalinin csoport vezetésével több partizánalakulat elhatározta, hogy rajtaüt a mintegy 130 fős lenini náci helyőrségen. Az akció sikerült, az ott kényszermunkára fogott mintegy harminc zsidót, közöttük Fayé-t is kiszabadították.

Ezután Faye a Molotova brigádhoz csatlakozott, mely ellenállási csoport elsősorban szovjet hadifoglyokból állt, akik német fogságból menekültek el. A brigádban 1942 szeptemberétől 1944 júliusáig ápolónőként dolgozott. Miután Faye-nek még a szeptemberi rajtaütéskor sikerült fotós felszerelését visszaszereznie, így több mint 100 képben tudta dokumentálni az ellenállási mozgalom mindennapjait. Míg napközben sebesült partizánokat ápolt, néhány fotót is készített, melyek előhívásával és kidolgozásával éjszakánként foglalkozott. Leghíresebb beállításaiban ő maga is szerepelt: a békéért harcoló életerős, mosolygós fiatalemberek között ő maga is megjelenik leopárdmintás kabátban és sapkában.

Miután 1944-ben a szovjet csapatok felszabadították a területet, összeházasodott egy másik zsidó partizánnal, Morris Schulmannal, akivel egy ideig Landsbergben maradtak, egy táborban, mely átmeneti lakóhelyet nyújtott azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag elvesztették otthonukat. Landsbergben Faye és férje fegyverek csempészésében segédkezett, melyeket a Szentföldre juttattak, hogy ezzel is támogassák Izrael függetlenségi háborúját. 1948-ban Kanadába vándoroltak ki, ahol hátralévő hosszú életüket békében élhették le.

Faye Schulmann megírta a második világháborús megpróbáltatásait és élményeit, melyet 1995-ben könyv formájában is kiadtak, A partizán emlékirata: A Holokauszt nője címen, melyet gazdagon illusztrálnak a fényképei.

Schulman halálával kapcsolatban Michael Berkowitz, a londoni University College zsidó történelem professzora a The Washington Postnak elmondta, hogy a fotók rendkívül fontosak az ellenállás történetének dokumentálásában.

Emlékéből fakadjon áldás!

Cseh Viktor

Forrás: www.vinnews.com

  • Küldés emailben