Az 1917-ből származó fotók máig őrzik egy különleges történelmi időszak emlékeit.

Izgalmas pillanatokat ábrázoló fotók várnak azokra, akik a jövőben ellátogatnak a hamarosan megnyíló „Balfour és Allenby találkozása” címet viselő jeruzsálemi kiállításra. Az Izraeli Nemzeti Könyvtár által bemutatott történelmi gyűjtemény olyan – eddig sosem látott – képeket tár az érdeklődők elé, melyeken a brit hadsereg 1917-es bevonulása, valamint a katonák Szentföldön töltött pillanatai láthatók.

„Az első világháború volt az első, amikor a katonák fényképezőgépet vittek magukkal a harctérre. A kamerák elég kicsik voltak ahhoz, hogy elférjenek náluk; így a katonák dokumentálhatták magukat a harcok közepette is” – mondta Dr. Gil Weissblei, a kiállítás egyik kurátora.

„Amikor a katonák a Szentföldre érkeztek – a Biblia földjére, amiről a vasárnapi prédikációkban annyiszor hallottak –, a keresztesek örököseiként tekintettek magukra” – folytatta Weissblei a brit katonákról, akik az Ottomán Birodalom képviselőitől szerezték meg a terület feletti hatalmat 1917. nyarán.

A szigetország harcosai Beer Sheva után északra, majd Allenby tábornok vezetésével egészen Jeruzsálemig hatoltak. „Ahogy a városhoz egyre közelebb érkeztek Hebron és Betlehem irányából, valamint a Giló-hegy, Ramla, Lod felől, Beit Horon és Nabi Samuelen keresztül, a fiatal katonák harcosokból zarándokokká váltak és megszállókból keresztesekké” – mondta Weissblei.

„Az izraeli zsidókhoz hasonlóan a brit katonák Allenby tábornokot, aki a Jaffa-kapun keresztül lépett be Jeruzsálembe, már nemcsak katonai vezetőnek vagy felszabadítónak látták, hanem egy vallási hírhordozóként is” – mesélte a kiállítás kurátora.

A katonák hétköznapjait megörökítő fényképek közül Weissblei egy kutyával látható személy hátteréről is mesélt. „A brit megszállásig nem voltak kutyák Izraelben. Az emberek éheztek, nem engedhették meg maguknak, hogy háziállatot tartsanak. Ám a brit hadsereg nyomkövető kutyákkal érkezett, amelyek később is megmaradtak” – ismertette Weissblei a fénykép történetét.

A különleges képsorozat darabjai a katonák magángyűjteményeiből származnak, amiket a családtagjaik adományoztak az Izrael Nemzeti Könyvtárának– derül ki a Ynetnews írásából.

zsido.com