Theresa May elutasította a bocsánatkérésre irányuló palesztin igényt.

Februári látogatását követően a zsidó állam vezetője azért utazik az európai országba, hogy a Balfour-nyilakozat aláírásának 100. évfordulóját ünneplő rendezvényeken vegyen részt – derül ki a Jerusalem Post írásából.

A kulcsfontosságú dokumentumban a brit külügyminiszter, Arthur James Balfour 1917. november 2-án országa támogatásáról biztosította a zsidó állam létrehozását célzó kezdeményezéseket. „Őfelsége kormánya jóindulatúlag tekint a zsidó nemzeti haza megteremtésére Palesztinában, és minden tőle telhetőt megtesz e cél elérésének elősegítésére” – szerepelt a levélben.

Az évforduló alkalmából Netanjahu várhatóan november 1-jén érkezik Londonba, ahol Teheresa May miniszterelnök mellett több más magasrangú politikussal is találkozni fog, majd november 5-én vasárnap tér vissza Izraelbe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Theresa May több alkalommal is hangsúlyozta a Balfour-nyilatkozat jelentőségét, és visszautasította azokat a palesztin hangokat, amelyek bocsánatkérésre szólították fel a brit kormányt az egykori levél miatt. Sőt, a miniszterelnök „a történelem egyik legfontosabb levelének” nevezte a dokumentumot. A brit külügyminisztérium egy áprilisi közleményben leszögezte: „Büszkék vagyunk az Izrael Állam létrehozásában betöltött szerepünkért”.

zsido.com

Kép forrása: Jerusalem Post