Auschwitz poklát megjárt brit katona ünnepli a napokban 100. születésnapját. Az elmúlt harminc évben is aktív volt, mint a sereg adománygyűjtő csapatának tagja.

Ron Jones Wales déli részéről származik, Newport város környékéről. Hadifogolyként került a haláltáborba a II. világháborúban. 1943-ban fogták el Líbiában, ezután kilenc hónapig Olaszországban raboskodott, majd Auschwitzba deportálták munkaszolgálatra. A zsidó foglyokkal együtt dolgozott rabszolgaként az IG Farben hírhedt vegyipari üzemében – olvasható a timesofisrael.com cikkében.

„Nem tudtuk mi fog történni velünk” – emlékezik vissza az egykori fogoly. Úgy gondolták, egy idő után ők is a gázkamrákba kerülnek, mert ez történt a lengyel foglyokkal, a politikai foglyokkal, a cigányokkal és a homoszexuálisokkal is – mondta Jones.

1945-ben még a felszabadításuk előtt belekerült a halálmenetbe, 900 mérföldet gyalogoltatták őket. Négy hónapig hajtották a hóban, fagyban, legalább 100 bajtársa halálát nézte végig. Ron Jones sokaknak ismerős Newportban, hiszen a brit hadsereg adománygyűjtő csapatának („Poppy collector”) oszlopos tagja, ő az egyik legrégebbi aktivista.

 

Kép: timesofisrael.com