Menekültstátuszt kap száz árván maradt szíriai gyermek a belügyminiszter döntése nyomán.

A kicsik ideiglenes tartózkodási engedélyt kapnak Izraelben, 4 év után nyerhetik el az állandó státuszt, azután akár egész életükben az országban maradhatnak. Sajtóhírek szerint az integrációjukban izraeli-arab családok segítnek. A gyerekek életben maradt közvetlen hozzátartozói is menekültstátuszát kaphatnak a megfelelő eljárás után. A kormány a végső döntés előtt felveszi a kapcsolatot nemzetközi szervezetekkel – olvasható a timesofisrael.com cikkében. 

A szíriai gyerekek befogadása szimbolikusnak is tekinthető, hiszen Izrael gyakorlatilag létrejöttének napjától nyílt konfliktusban áll északi szomszédjával, három háborúban volt kénytelen megvédenie magát tőle. A jelenlegi szíriai polgárháború kapcsán az izraeli kormány már korábban közölte, hogy semleges álláspontot foglal el, de nyilván nem maradhat tétlen a humanitárius katasztrófával kapcsolatban.

Ennek jegyében eddig már több mint 2000 szíriai sérültet kezeltek izraeli kórházakban, és ahogy beszámoltunk róla, más módon is próbálják enyhíteni az ártatlan áldozatok szenvedését. A kormány mellett civil szervezetek is sokat segítenek, valamint az izraeli hadsereg is aktív humanitárius fronton: tavaly szeptemberben, amikor az ENSZ nem tudott egy élelmiszer szállítmányt eljuttatni a muzulmán áldozati ünnep alkalmából a megfelelő helyre, mert túl veszélyesnek ítélte az akciót, az IDF szállította át az 1 tonna húst.

Kép: timesofisrael.com