A portugál kormány – Spanyolországhoz hasonlóan – törvényben rögzítette, hogy a területéről mintegy ötszáz évvel korábban kiűzött zsidók leszármazottai felvehetik a portugál állampolgárságot, amennyiben bizonyítani tudják jogosultságukat. A törvény életbe lépése óta 33 000 ember nyújtotta be igényét, ennek közel egyharmadát fogadták el a portugál hatóságok.

A jelentkezők elsősorban Izraelben, Törökországban, Brazíliában és Venezuelában élnek. Az érdeklődés tavaly volt a legmagasabb.

A törvény megszületése előtt évente legfeljebb néhány tucat izraeli kapott portugál állampolgárságot, 2015-óta azonban megnőtt az érdeklődés. Tavaly 4289 izraeli nyújtott be kérelmet, ezzel a második helyre szorult Brazília mögött, de megelőzött olyan egykori portugál gyarmatokat, mint a Zöld-foki Köztársaság (4259) vagy Angola (1953). Törökországból 1141, Venezuelából 562 jelentkező érkezett.

A portugál állampolgársághoz jutó zsidók száma a jövőben feltehetően tovább növekszik majd, mert a portugál törvény érvényben marad. Spanyolország ezzel szemben 2019 októberéig fogad csak el kérelmeket, s az ottani szabályok magasabb követelmények elé (pl. nyelvtudás) állítják a jelentkezőket.

Az izraeliek elsősorban az Európai Unió és a Schengeni Egyezmény kínálta előnyök miatt folyamodnak spanyol és portugál állampolgárságért.

zsido.com

Forrás: Arutz7