2018 elején nyitják meg Éjlát közelében a szupermodern Ramon repülőteret.

A 34 000 m2-es légikikötő az állam megalapítása óta az első olyan repülőtér, amely kizárólag polgári célokra épül. Az elsősorban a Vörös-tenger miatt ide utazó turisták kiszolgálására készülő beruházás hivatalosan az Ilan and Asaf Ramon International Airport nevet viseli. Alább 10 pontba gyűjtöttük össze a repülőtérrel kapcsolatos érdekes információkat:

  1. Különleges fekvés: a légikikötő a Negev-sivatag déli részén, a Timna-völgyben épül, ahol már Dávid és Salamon király idejében is aktív rézbányászat folyt és jelentős erődítmény állt. Az üvegborítású terminálból fantasztikus kilátás nyílik a gyönyörű tájra.
  2. Környezettudatos tervezés: a repülőtér épülete harmonikusan illeszkedik a tájba. Formája egy sivatagi sziklát idéz, és úgy alakították ki, hogy folyamatosan árnyékolja önmagát, jelentősen csökkentve így a hűtéssel járó energiafelhasználást és költségeket. A belsőépítészeti megoldások is figyelemre méltóak. Az egyszintes, lebegő hatást keltő kialakítás folytán az induló és érkező utasokat csupán a bútorzat választja el, így a kilátás mindenki számára zavartalanul élvezhető lesz. A tervezés Mose Cur és Mán Sinár építészek munkája.
  3. Megközelíthetőség: a Ramon repülőtér az Éjlátot szolgáló másik két légikikötő munkáját veszi át. Az egyik a város szívében épült J. Hozman repülőtér, a másik az Éjláttól 60-km-re fekvő Ovda repülőtér, mely sokáig csak katonai feladatokat látott el, és csak az utóbbi években kapcsolódott be a polgári gépek fogadásába. A Ryanair járatai Ovdára érkeznek, ahonnan még egy óra eljutni a városba. Az új légikikötő csak 18-km re fekszik Éjláttól, és támogatott árú iránytaxik közlekednek majd a repülőtér és a város között. Turisztikai szakemberek azt remélik, hogy a könnyű megközelíthetőség vonzóbbá teszi ezt a desztinációt a turisták számára, és új lendületet kap az éjláti turizmus. Az 1980-as és 90-es években Éjlát külföldön is népszerű nyaralóhely volt, az utóbbi időben azonban kevesebb látogató érkezik külföldről, 2016-ban összesen 128 ezren választották maguknak a várost úti célul.
  4. Fapados invázió: a tervek szerint a jelentősebb európai fapados légitársaságok közvetlen járatokat indítanak majd a Ramonra, ami az izraeli, kiutazó turistáknak is előnyös lesz a csökkenő jegyárak miatt. A Ben-Gurion repülőtérre érkező többi utasnak át kell szállnia egy belföldi járatra, ami jelentősen növeli a menetidőt és a költségeket.
  5. Teljes körű kiszolgálás: bár Éjlát Izrael legdélebbi, távoli csücskében fekszik, az új repülőtér minden olyan szolgáltatást kínál majd, amit bármelyik nagy nemzetközi légikikötő. Épülnek éttermek, pénzváltók, vámmentes üzletek, lesz autókölcsönzési lehetőség és zsinagóga is.
  6. Alacsony árak: az izraeli Közlekedési Minisztérium döntése szerint a belföldi járatok utasai is áfamentesen vásárolhatnak a repülőtéren. Ez a lehetőség eddig csak a nemzetközi járatok utasaira vonatkozott, illetve az éjláti üzletekre, ahol szintén nem kell kifizetni a 17%-os izraeli áfát.
  7. Megújuló belváros: a J. Hozman repülőtér Éjlát közepén helyezkedik el, 750 000 m2-en. A házak és a tengerpart felett alacsonyan elhúzó repülőgépek nagyon látványosak, ám nagy zajt és légszennyezést okoznak. A repülőtér ezen kívül elválasztja egymástól a város keleti és nyugati részét és értékes, beépíthető területen fekszik. Az új légikikötő megnyitása után a Hozmant lerombolják, helyén pedig egy, a Vörös-tengerhez vezető csatorna, szállodák, üzletek és lakások épülnek majd.
  8. Hatalmas beruházások: az új repülőtér hatására számos, nagy volumenű beruházás valósulhat meg a déli kisvárosban. Tervbe vették a tengeri kikötő elköltöztetését jelenlegi helyéről. Egy hajózható csatorna épülne a jordán határral párhuzamosan, az új kikötő pedig a parttól beljebb kapna helyet. Ezzel a megoldással egyszerűbbé válna a rakományok szállítása a kikötő és a repülőtér között, és a felszabaduló tengerparton is új beruházások valósulhatnának meg. Ezen kívül egy gyorsvasút megépítését is tervezik, mely az ország központjával teremtene kapcsolatot. A vasútvonalnak része lenne a tervezett kikötő és a Ramon repülőtér is. Az éjláti kikötő így közvetlen összeköttetésben állna Izrael legnagyobb, ásdodi kikötőjével, s így elkerülhető lenne a Szuezi-csatorna használata.
  9. B-terv: az új repülőtér vészhelyzetben felválthatja a Tel-Aviv közeli Ben-Gurion repülőteret. Eddig Ovdára irányították át a járatokat szükség esetén, ám a kis repülőtér nehezen birkózott meg a kihívással. A Ramon kifutópályáit úgy tervezték, hogy használhatóak legyenek a széles törzsű repülőgépek számára is.
  10. Hősök: az új repülőtér Ilán és Ászáf Rámon nevét viseli. Ilán az első izraeli űrhajós volt, aki 2003-ban a Columbia űrrepülő tragédiája során vesztette életét. Fia, az izraeli légierőnél szolgáló Ászáf 2009-ben halt meg, amikor F-16-os vadászgépével balesetet szenvedett.

zsido.com

Forrás: Israel21c