Frank Foley őrnagy Berlinben kémkedett. A fedett állását arra használta, hogy embereket mentsen.

Ritka esemény zajlott az M16-nél. Az egykori kém, Frank Foley őrnagy munkásságát ismerték el közel nyolcvan évvel azután, hogy 10 ezer németországi zsidó életét mentette meg közvetlenül a második világháború kitörése előtt.

A harmincas évek végén Foley őrnagy volt a legmagasabb rangban szolgáló titkos ügynök Nagy-Britannia berlini nagykövetségén. Kihasználva pozícióját, Foley a náci rezsim elől menekülni vágyó zsidók ezreinek állított ki vízumot, akik így elkerülték a deportálást és a szinte biztos halált. Az őrnagy, 1958-ban bekövetkezett haláláig, semmilyen elismerésben nem részesült ezért a tevékenységéért.

Az M16 által múlt kedden rendezett tisztelgő megemlékezésen mellszobrot avattak a titkosszolgálat londoni központjában Foley emlékére. Az ünnepségen megjelentek az őrnagy családtagjai és a vészkorszak oktatásával foglalkozó Holocaust Education Trust alapítvány képviselői is.

Foley hírszerzői tevékenységet folytatott Berlinben, ahová 1920-ban érkezett azért, hogy figyelemmel kísérje a németországi politikai változásokat. Álcázásképpen útlevélügyi tisztviselőként alkalmazták, és ez a beosztás tette lehetővé a vízumok kiadását, melyek segítségével az üldözött zsidók Nagy-Britanniába, vagy az akkor brit fennhatóság alatt álló Palesztinába távozhattak.

Az őrnagy nem elégedett meg azzal, hogy az irodájába érkező embereken segítsen. Személyesen ment el különböző koncentrációs táborokba, például Sachsenhausenbe, hogy az általa kiadott vízumok segítségével zsidó foglyokat szabadítson ki. Mivel Foley nem élvezett diplomáciai mentességet, ezeken az utakon az életét tette kockára.

Foley arra is hajlandó volt, hogy az üldözötteknek a saját lakásán nyújtson menedéket.

“Amíg sokan elítélték és kritizálták a nácik által bevezetett diszkriminatív rendelkezéseket, addig Foley akcióba lépett. A saját biztonságát kockára téve állt ellen a gonosz hatalomnak. Bár nagy veszélyt vállalt magára, még is úgy döntött, hogy segíteni fog. Tisztában volt azzal, mi vár rá, ha leleplezik. Az M16 berkein belül gyakran ismételgetnek egy mondást: ‘A sikereink privátak, a kudarcaink nyilvánosak.’ Nagyon örülök, hogy a titkosszolgálat egyik legnagyszerűbb tagjának sikerei immár nyilvánosak.” – mondta Alex Younger, az M16 igazgatója a ceremónián.

Bár a brit titkosszolgálat csak hatvan évvel halála után emlékezett meg hőséről, a jeruzsálemi Jád Vásem Intézet már 1999-ben a Népek Jámbora kitüntetésben részesítette Foley-t, és 2004-ben, az őrnagy születésének 120. évfordulóján emléktáblát avattak számára a berlini brit nagykövetségen, ahol számos túlélő és brit politikus is megjelent.

“A neve a szívembe van vésve. Az életemet köszönhetem az embernek, akivel még csak nem is találkoztam. Igazi ember volt egy példátlanul embertelen korban.” – mondta Elisheva Lernau túlélő.

2010-ben a londoni parlament “A holokauszt brit hőse” címet adományozta Foley-nak.

A múlt heti szoboravatáson így fogalmazott Karen Pollock, a Holocaust Education Trust elnöke: “Frank Foley bátor tetteivel 10 ezer zsidót mentett meg a nácik karmai közül, a szinte biztos halálból. Példája arra tanít bennünket, hogy még a legnehezebb körülmények között is kötelesek vagyunk helyt állni. Örömünkre szolgál, hogy emlékét ilyen maradandó módon őrzik meg.”

zsido.com

Forrás: Jpost