Jövőre ünneplik a két ország diplomáciai kapcsolatfelvételének 25 éves évfordulóját.

1.4 milliárd dolláros értékű szerződést kötött légvédelmi eszközök vásárlására India és Izrael – adta hírül az Algemeiner nevű híroldal. A dél-ázsiai ország többek között fejlett radartechnikát, valamint tíz darab automata pilóta-vezérelt légi járművet szerezhet be a zsidó államtól. Az üzletet Reuven Rivlin izraeli elnök legutóbbi hat napos indiai látogatása során kötötték meg a felek.

Az indiai légierő egyik képviselőjének nyilatkozata szerint az összesen 1 milliárd dollár értékű, két darab EL/W-2090 AEW&C típusú technikarendszer és a tíz darab 10 Heron TP UAV típusú eszköz három éven belül érkezhet meg az országba Izraelből.

Indiai tisztségviselők nyilatkozatai alapján az ország főként Izrael terrorvédelmi eszközeit becsüli nagyra, amikhez hasonló technikákat a pakisztáni és kasmír határvidék erdőiben rejtőzködő terroristák felderítésére használnának a jövőben.

India és Izrael jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolataik fennállásának 25. évfordulóját, amit folyamatosan erősödő együttműködés jellemez – különösen nemzetvédelmi területen. Jelenlegi becslések szerint a két ország közötti kereskedelem évente az 5 milliárd dollárt is eléri, ami óriási növekedést jelent a 25 évvel ezelőtti 200 millió dolláros értékhez viszonyítva.

zsido.com

Kép forrása: Algemeiner