Több száz biztonsági ember és 4 000 rendőr vigyázott az izraeli labdarúgó válogatottra Albániában. A csapat Világkupa selejtezőt játszott a hétvégén az Iszlám Állam fenyegetésének nyomása alatt.

A meccset végig uralta az izraeli csapat és 3-0-ra nyertek Albániában. Ez volt a válogatott legnagyobb győzelme külföldön 1993-óta. Korábban az albán muszlim közösség vezetője üdvözölte az izraeli válogatottat. Skender Brucaj főmufti a Facebookon közölte: az izraeli vendégeknek nyugodt és békés látogatást kíván Albánia földjén – olvasható a haaretz.com összefoglalójában. A vallási vezető emlékeztetett arra, hogy Albánia büszke a vallási toleranciára. Felidézte, hogy elődeik zsidók ezreit fogadták be a II. világháború idején. „Albánia volt az egyetlen ország Európában, ahol több zsidó élt a háború után, mint előtte” – mondta.

Ezzel együtt nagyjából 4000 rendőr biztosította a stadiont és szigorítottak a beléptetésen is. Három órával a meccs kezdete előtt bezártak az üzletek és a kávézók a stadionhoz vezető út mentén. Eredetileg egy a montenegrói határhoz közeli helyszínen tartották volna a selejtező meccset, de ezt biztonsági okokból  elvetették és egy Tiranához közeli stadionban rendezték meg a mérkőzést.

Sajtóértesülések szerint a meccs előtt letartóztattak egy 15 fős terrorcsoportot, amely támadást tervezett az esemény idejére. A Koszovóból és Macedóniából beszivárgott terroristáknál fegyvereket és robbanóanyagot találtak. Vezetőjük, a koszovói Abu Abdullah éveket töltött Szíriában, majd visszatért hazájába, hogy az Iszlám Állam nevében szervezzen merényleteket a balkáni térségben. A támadásról szóló információt a Moszad juttatta el az albán titkosszolgálathoz. A játékosokat az izraeli terrorelhárítás 15 katonája kísérte.

Skender Brucaj, albán főmufti
Skender Brucaj, albán főmufti
“A félelem tapintható. Nehéz így a játékra koncentrálni. Az életünk azért fontosabb, mint a foci, remélem nem lesz gond a biztonsággal. Jobb lett volna egy semleges országban játszani, de talán a sok biztonsági intézkedés elegendő lesz, és nem történik semmi” – nyilatkozta az egyik játékos.

Legközelebb Spanyolországgal játszik az izraeli válogatott.

Kép: haaretz.com