Zsidók szállítanak élelmet lengyel zsidómentőknek

A From the Depths (A mélységből) elnevezésű, a holokauszt emlékezetét őrző szervezet olyan lengyeleknek segít, akik az életük kockáztatásával mentettek zsidókat a második világháború idején.

Nemrégiben beszámoltunk a szervezet által nyújtott taxi szolgáltatásról. Most lelki segélyt kínálnak a lengyelországi „világ igazainak”, vagyis azoknak, akik szerepelnek az izraeli Jád Vásem holokausztmúzeum kitüntetettjei között: telefonon tartják velük a kapcsolatot, hogy ne maradjanak teljesen magukra, de emellett a bevásárlásban is segítenek.

Krystyna Kowalska tinédzser volt a negyvenes évek elején. Családjával együtt bujtattak egy négytagú zsidó családot a saját pékségükben. Mindannyian tudták, hogy ha kiderülne, azonnali halál várna mindnyájukra, üldözöttekre és segítőikre egyaránt. Ám akkor, mint mondja, nem félt. Most azonban, 88 évesen, félti az életét a világon végigsöprő járvány miatt. Az asszony régen megözvegyült, és a fia is meghalt, így egyedül él. Ettől a héttől fogva könnyebb lesz számára a bezárkózás, mert a From the Depths csapata elvégzi ezt helyette, ahogy más zsidómentő hősök helyett is.

A From the Depths csoport négytagú autóflottáját most házhoz szállításra használja. A legalapvetőbb igényeket kielégítő csomagok átadásánál maximálisan odafigyelnek az egészségügyi szabályok betartására is. A kocsikat minden egyes használat után gondosan fertőtlenítik – nem törődve azzal, mennyire túlárazottak a fertőtlenítőszerek -, és a csoport alapítója, Jonny Daniels személyesen vitte el az első csomagokat az idős célszemélyekhez, természetesen maszkban és kesztyűben. A további csomagkihordásban a szervezet személyzete: sofőrök, az adminisztrációért felelő munkatárs, valamint a több tucat önkéntes is részt vesz.

„Mióta kitört a járvány, nagyobb az igény a taxikra, nem pedig kevesebb” – mondta. Az Igazak számára nagyon fontossá vált a taxiszolgálat, mert sokkal kevésbé kockázatos, mint a tömegközlekedés. – „Ám még így is ki kell menniük élelmiszert vásárolni, sokszor több helyről, mert a pánikszerű felvásárlás miatt üresek a polcok… Kikértük az egészségügyben dolgozók véleményét, és az általunk használt fertőtlenítési technika alapvetően megegyezik azzal, amit a mentőautókban alkalmaznak”.

Daniels elmondta, hogy a csomagokat örömmel fogadták, és volt, aki még teára is behívta. Azok közül, akik a csomagokat kapták, sokan a barátjuknak tartják őt, vannak, akik teljesen magányosak, mégis udvariasan visszautasította a meghívást: „Ezeket az embereket általában megölelem, de mostanság csak beviszem a szatyrokat, és már kint is vagyok” – magyarázta.

Kowalska megérti a helyzetet: „Nagyon kedves szolgáltatás. Azt jelenti a számomra, hogy nem kell kimennem, és az egészségemet kockáztatnom. Az, hogy megbízhatok bennük, az egész világot jelenti a számomra”.

A kiszállítás és a taxiszolgáltatás csak Varsóban érhető el, és már ezt is nehezen tudja fedezni a From the Depths. „Ők azok az emberek, akik kiálltak a zsidókért abban az időszakban, amikor a népünknek szüksége volt rá. Most eljött az ő szükségük órája, így nekünk kell kiállni értük” – zárta szavait Daniels.

zsido.com

Forrás: JPost

  • Küldés emailben