Víznyerő készüléket adományozott egy zsidó milliomos Gázának

A Watergen napelemes generátorai napi öt-hatezer liter vizet képesek előállítani a levegőből, a levegő páratartalmának függvényében. A jótékony tevékenységéről is jól ismert cég most két ilyen gépet adományozott a súlyos vízhiánnyal küzdő és a tiszta ivóvizet nélkülöző Gáza lakosainak.

Bár az így előállított vízmennyiség természetesen nem látja el az övezet lakóinak minden igényét, mégis nagy segítséget jelenthet az embereknek. Az eset pikantériáját az adja, hogy az Izraelt évek óta rendszeresen rakétákkal, gyújtóballonokkal és más eszközökkel támadó enklávé lakosainak Michael Mirilasvili, orosz születésű vallásos zsidó izraeli milliomos adományozta, aki azonban nem láthatja gépeit működésben, mivel az egyenként 61 ezer dolláros eszközt gondolkodás nélkül elfogadó Gáza – nem enged be a területére izraeli állampolgárokat. „Bárkitől elfogadjuk a segítséget, aki felkínálja” – mondta egy helyi lakos, ám a Hámász illetékesei nem kommentálták az eseményt. Az övezet lakosai egy harmadik gépet is kaptak, ezt a környezeti kutatással foglalkozó Árává Intézettől.

A Watergen központja Gázától 80 km-re, Petách Tikvában található. A vallásos életmódot folytató Mirilasvili 2009-ben költözött Oroszországból Izraelbe, és ekkor vásárolta meg a céget. Az elmúlt évtizedben már 80 országba juttatta el termékeiket, részben adományok formájában. Amikor értesült a súlyos gázai krízishelyzetről, azonnal eldöntötte, hogy segítséget nyújt. „A célunk az, hogy a Föld minden lakosának legyen iható vize… Azonnal tudtam, hogy a szomszédainkat elsőként kell megsegítenünk.” Miután átverekedte magát a bürokratikus buktatókon, és a szállítmányokért felelős izraeli katonaság is engedélyezte az eszköz eljuttatását, az adományozott két vízkészítő egység útnak indulhatott Gázába.

A nagy méretű fémkocka a levegő páratartalmát fogja fel és kondenzálja azonnal iható vízzé. Ha a levegő páratartalma 65 százalékos, a gépek naponta mintegy 5000 liter vizet képesek előállítani, ha pedig a páratartalom 90% fölé emelkedik, akkor további 1000 liter vizet tud adni. A víz egy részét a városi önkormányzat dolgozói isszák meg, egy másik részét pedig egy helyi kórház veseproblémákkal küzdő pácienseinek juttatják.

Az adományozó Mirilasvili egyébként úgy véli, hogy a gázaiak az ajándékot nem egy vallásos izraeli zsidótól származónak vélik, hanem úgy tartják, hogy az ajándékot Istentől kapták. „Ha pedig Isten ad valamit, azt el kell fogadni” – zárta a beszélgetést Mirilasvili.

 

zsido.com

 

Forrás: ynet, israelnewsstand

 

  • Küldés emailben