A környező víztározókat is kiszáradás fenyegeti.

2012 óta nem volt olyan alacsony a Galileai-tenger vízszintje, mint napjainkban – olvasható a Ynetnews honlapján. A Kinnereti hatóság által közzétett adatok alapján a tó felszíne -213.375 méterrel a tengerszint alatt, azaz 37.5 méterrel a tó „vörös vonala” alatt húzódik. Amennyiben az év hátra levő részében sem hullik nagyobb mennyiségű csapadék, a Galileai-tenger környékén található víztározók is kiszáradhatnak.

A vízszint jelenlegi állásához hozzájárult, hogy Izraelben az elmúlt három téli időszakban mindig az átlagosnál kevesebb csapadék hullott; idén pedig már egy kis sziget is megjelent a tó közepén.

Pinchas Green, a Kinnereti Hatóság elnökhelyettese megerősítette a veszélyt. „A Galileai-tenger vízszintje 1,02 métert csökkent a nyár kezdete óta. A vízszint nagyon alacsony jelenleg; alacsonyabb, mint a vörös vonal alsó küszöbe” – nyilatkozott a szakember.

„A tóból kipumpált víz mennyisége minden korábbinál kisebb szintre csökkent. Annak ellenére, hogy a Jordán folyó is kiszáradás határán áll” – mondta Dr. Amir Givati, az izraeli vizekért felelős hatóság vezetője.

Az illetékes szervek szerint a nemzetközi előrejelzések sem adnak okot bizakodásra. „A nemzetközi időjárás jelentések és az izraeli meteorológiai központ előrejelzései is azt sejtetik, hogy a legrosszabb még csak most jön” – szerepel az elemzésben.

zsido.com