Van Gogh és a zsidó temető

A zeeburgi temetőben tett sétáiról is beszámolt öccsének írt rendszeres leveleiben Vincent van Gogh.

A vangoghroute.com oldalon nyomon követhetjük van Gogh dokumentált sétáit, utazásait szerte Európában. 1877 májusában felkereste a kelet-amszterdami otthonától nem messze fekvő Zeeburg zsidó temetőjét, ezt ma Flevoparknak hívják – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében.

A festőművész tárgyszerűen írta le Theonak, amit látott, a sírköveket, a héber feliratokat és még a fű színét is.  Vélhetően megtetszett neki a hely, mert egy héttel később ismét ellátogatott oda.

A Zeeburg temetőt 1714-ben nyitották meg, ma már egészen másképpen néz ki, mint van Gogh idejében. 1914-ben lezárták, évtizedekig elhanyagolták, beborította a növényzet. Sok sírkövet elvittek, kidöntöttek, földdel fedték be a sírhelyeket.

2008-ban egy alapítványt hoztak létre, hogy mentsék, ami még menthető. Az eredeti állapot nem állítható helyre, de a terület egyik végében található nagyjából 100 sírkövet rendbe hozzák. A temető egy része az alapítványnak köszönhetően jelenleg jó állapotban van, 2013-óta időszakosan látogatható is.

200 éves működése alatt csaknem 150 ezer embert temettek el Zeeburgban, kétharmaduk gyermek volt. Kezdetben fából készült táblákkal jelölték a sírhelyeket, ezekből egy maradt meg, 1849-ből, amely az amszterdami Zsidó Történeti Múzeum gyűjteményének része.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

 

  • Küldés emailben