Több ezren tisztítják egyszerre Izrael vízpartjait

Az önkéntesek a Földközi-tenger, a Vörös-tenger és a Kineret partjait szállják meg pénteken. Tervük a világrekord megdöntése.

Az akciót a Mediterrán Népek Koalíciója nevű szervezet kezdeményezte, helyi önkormányzatokkal és környezetvédő csoportokkal összefogva. Céljuk – a rekord megdöntése mellett -, hogy tisztává varázsolják a vízpartokat és felhívják a társadalom és a döntéshozók figyelmét a környezetvédelem fontosságára. A szervezők azt is szeretnék elérni, hogy több tengerparti szakaszt nyilvánítsanak védetté, határozottabban lépjenek fel az előírásokat megszegők ellen, illetve betiltsák a műanyagtermékek használatát a strandokon. A műanyag szemét mindenhol hatalmas problémát jelent. Világszerte évente nyolcmillió tonna műanyaghulladék kerül a természetes vizekbe.

Az ország legnagyobb édesvizű tava, a Kineret (Galileai-tó) partjának megtisztítása érdekében a Kineret Városainak Egyesületet, a Kineret Hatóság, Tverja (Tibériás) önkormányzata, a Golán és a Jordán-völgye területi önkormányzata együtt toboroz önkénteseket, hogy pénteken elhordják a nyaralók által hátrahagyott szemetet.

Az izraeli Környezetvédelmi Minisztérium és az Izraeli Óceán- és Édesvízkutató Intézet közös felmérése szerint a természetes vizekbe kerülő szemét 70%-a műanyag csomagolóanyag és szatyor. A koronavírus miatt nagy mennyiségű műanyag kesztyű és maszk is a vizekbe került. A hulladék nemcsak a látképet teszi tönkre, hanem a vízminőség és a vízi élővilág számára is rendkívül káros.

A pénteki akció során az önkéntesek száz különböző helyszínen gyűjtik majd a szemetet az északi Ros Hánikrától a déli Éjlátig.

zsido.com

Forrás: JPost

  • Küldés emailben