Kezdőlap - Zsinagógák
Vasvári Pál utcai zsinagóga

A lakóházak közé ékelt épületet 1886-ban emelték, a Budapesti Talmud Egylet (Sász Chevra) számára. Az Egyletet 1842-ben alapította Fleischman Ede és Taub Gusztáv, azzal a céllal, hogy „talmudi és bibliai előadások tartásával a hagyományokat elhunyt tagok és alapítványozók emlékét kaddis-ima mondásával ápolja.” Ehhez az Egylet fenntartott egy tanintézetet, ami imaházul is szolgált, valamint az ekkor már 2000 kötetet számláló könyvtárnak is otthont adott. Naponta kétszer Talmud, egyszer pedig Tóra előadást tartott az Egylet alkalmazásában álló két rabbi, melyeket a Magyar Zsidó Lexikon tanulsága szerint 1929-ben átlagosan százan látogattak . Meghívott előadóként a kor számos kiemelkedő talmudistája működött közre a Egylet munkájában. A hallgatók számának növekedése miatt ekkor építettek új tantermet a Vasvári Pál utcai épületben. Húsz-harminc fiatal talmudista kapott az Egylettől ösztöndíjat.
A kétszintes zsinagógát Felnner Sándor tervei alapján építették, a korai szecesszió jegyeit ötvözi a neogótikus és neoreneszánsz stílussal. A zsinagóga összeköttetésben állt az udvart U alakban körbefogó lakóházzal, ahol a Talmud Egylet tagjai, és a zsinagóga rabbijai éltek. A zsinagóga egykori tagja, a 107 éves korában elhunyt Somogyi néni elmondása szerint az első emeleti rabbilakásból közvetlenül lehetett a zsinagógaépületbe jutni. A jelenlegi konyha helyén pedig a szukoti sátor helye volt: a mennyezetet csigákra szerelt kötelekkel lehetett elmozdítani.
A világháború után a közösség egyre zsugorodott, az épület pedig nagyon rossz állapotba került. A rendszerváltás óta több felújítási munka is zajlott: 1990-ben átfogó renováláson esett át, 2004-ben felújították a padokat, 2011-ben megújult és díszburkolatot kapott az udvar, valamint belső felújítási munkák keretében korszerűsítették a villanyhálózatot és a mellékhelyiségeket.
A magyarországi Chábád 1994-ben vette át a zsinagóga működtetését, ekkortól Oberlander Báruch rabbi látja el a rabbi teendőket. Munkája nyomán felvirágzott a zsinagóga élete, és a magyarországi zsidó reneszánsz egyik központjává vált. Itt avatták 2003-ban rabbivá Köves Slomót is.
A Budapesti Talmud Egylet hagyományait folytatva a zsinagógában 1998 óta működik Magyarország egyetlen jesivája (talmudi főiskola), a Pesti Jesiva. Magyar és külföldi bócherek (diákok) tanulnak itt és készülnek rabbinikus vizsgáikra. Emellett Chevra Misnajot (misna tanuló kör) működik, melyben minden nap, reggeli ima után az elhunytak emlékére Misnát tanulnak. Nagy népszerűségnek örvendenek a péntek esti és szombati istentiszteletek, és a különböző témákban szervezett előadások.


Óbudai zsinagóga

Az Óbudán letelepült zsidókról, 1349-től vannak először értesülések. Ennek a magyar zsidóságnak alig vannak építészeti emlékei, elpusztultak az évszázadok alatt.
Először a XVIII. század elején kaptak engedélyt a zsidók kőtemplom építésére. Ez az épület azóta elpusztult.
Mária Terézia, Habsburg uralkodó rendelkezései a város perifériájára kényszerítették a zsidókat. Így például itt, Óbudán a földesurak védelme alatt fejlődtek az újkori zsidó közösségek.
Az új, ma is álló zsinagógát 1821. július 20-án avatták fel. A templomot 1900-ban restaurálták, ekkor kapta meg mai szecessziós formáját. A Habsburg Birodalomban a maga korában a legnagyobb zsinagóga volt.
A II. világháború pusztításai elérték ezt a templomot is. 1945-öt követően menedékháznak, múzeumnak és a Magyar Állam által működtetett TV stúdiónak is helyet adott már az épület.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, és a Chábád Lubavics Mozgalom, miután felújította a rendkívül rossz állapotban lévő épületet, 2010. szeptember 5-én (Ros Hasana 5770 elul 26.) újra felavatta a templomot és átadta a közösségnek.

A zsinagógában heti rendszerességgel jön össze a közösség, közös imádkozásra, ünneplésre, kulturális programokra és gyermekprogramokra, közös tanulókörökre.

Ha Budapesten ár semmiképp se hagyja ki, hogy betérjen hozzánk. Ismerje meg Budapest legrégebbi zsinagógáját, amely egyben az újjáéledő magyar zsidó közösség szimbóluma.

Állandó programjaink:

Péntek este tanulás, közös istentisztelet és szombatfogadás: télen 18 óra, nyáron 19 óra.
Szombat délelőtt tanulás, közös istentisztelet és kidus: 9.30
Vasárnap délelőtt: 10 óra gyermekoktatás és tanulás
Kedd este női klub és előadás.

További információ: Bőhm Andrea 0670-984-5969.

Közösségünk a zsinagógát saját erőből kizárólag adományokból újítja fel s tartja fenn. A teljes rehabilitációhoz még hosszú út vezet. Minden adományt köszönettel fogadunk.

Számlaszámunk: Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség,

13597539-12302010-00031397

Tel: 268-0183 Web:www.zsido.com ; www.obudaizsinagoga.hu

Az EMIH, Köves Slomó vezetésével építi és tartja életben Óbudán a közösséget.

Bösálách

Bösálách szakaszában (2Mózes 14–17.) tetőződik be az egyiptomi kivonulás a Sás-tenger kettéválásával, mikor is a héber törzsek száraz lábbal kerültek ki a tengerből, míg az üldöző egyiptomi sereg belefulladt. Ennek tiszteletére énekelte Mózes és Izrael a Tenger Dalát, minden idők egyik legszebb és legfennköltebb hálaénekét. Innen kezdődik Izrael negyven éves vándorlása a pusztaságban, ami sok megpróbáltatással járt. Egyszer nincs ivóvíz, másszor nincs mit enni. Ebben a szakaszban kezd hullani a manna, az isteni kenyér, ami a sivatagi vándorlás során táplálta a népet. A szakasz végén történik Ámálék orvtámadása, amit Józsué, Mózes adjutánsa ver le.

 

Programok ()

 | 
H K Sz Cs P Sz V
       
       
       
       
       
       
további programok - naptár nézet
további programok - lista

Naptár konverter

Válaszd ki a polgári vagy a zsidó dátumot, és klikkelj a megfelelő nyílra!
Polgári naptár
   
Zsidó naptár
   
Ha a keresett dátum naplemente utáni akkor adja meg a következő polgári dátumot!

Hírlevél

Ha szeretne értesülni az aktuális híreinkről, akkor iratkozzon fel hírlevelünkre.
Név:

E-mail: