Szaúdi koronaherceg: Izraelnek joga van létezni

Ilyet magas rangú arab politikus nem nagyon mondott még ilyet.

Mohamed bin Salman a The Atlantic elnevezésű újságnak adott, hétfőn megjelent interjújában elismerte Izrael jogát a létezésre – írta beszámolójában az Algemeiner.

 „Azt gondolom, hogy minden embernek joga van arra, hogy békében éljen a nemzetében” – jelentette ki a két hetes amerikai úton lévő, 32 éves szaúdi koronaherceg. „Hiszek abban, hogy a palesztinoknak és az izraelieknek is joguk van arra, hogy saját országuk legyen. Békeegyezményre van szükség, hogy mindenki számára biztosítsuk a stabilitást és azt, hogy normális kapcsolatok jöjjenek létre.” – tette hozzá.

Mohamed herceget az antiszemitizmussal kapcsolatban is kérdezték. Erre válaszolva azt mondta: „a mi országunknak nincs baja a zsidókkal. Mohamed próféta zsidó asszonyt vett feleségül. Nem egyszerűen barátnak tartotta, hanem megházasodott vele. A próféta szomszédságában is voltak zsidók. Szaúd-Arábiában sok olya zsidó él, akik Amerikából vagy Európából érkeztek. Nincsenek problémák a keresztények, a muszlimok és a zsidók között.”

Izraellel kapcsolatban az uralkodó család tagja kiemelte, hogy az országnak a méretéhez képest jelentős és fejlődő gazdasága van. „Számos ügyben ugyanazok az érdekeink mint Izraelnek, és ha béke van, akkor ezek az érdekek közösek az Öböl Menti Együttműködési Tanács országainak, valamint Egyiptom és Jordánia érdekeivel is.” – szögezte le, majd éles szavakkal bírálta az iráni rezsim vezetőjét. Khamenei Ayatollah szerinte még Hitlernél is rosszabb, mert utóbbi csak Európát akarta leigázni, az előbbi viszont az egész világot. „Ők mindketten gonosz emberek. [Khamenei] a Közel-Kelet Hitlerje. A ’20-as, ’30-as években kevesen tartották Hitlert veszélyesnek. Aztán történt, ami történt. Nem akarjuk, hogy ami Európában megtörtént, megismétlődjön a Közel-Keleten is. Le akarjuk állítani a politikai, gazdasági és hírszerzési akcióikat.” – fejtette ki.

Múlt héten Mohamed herceg az amerikai zsidó közösség fél tucat képviselőjével találkozott New Yorkban.

zsido.com

  • Küldés emailben