Menesztették hivatalából a berlini Lengyel Intézet vezetőjét, Katarzyna Wielga-Skolimowskát, mert „túl sokszor foglalkozott zsidó témákkal”.

A tavaly októberben hivatalba lépett jobboldali-nacionalista lengyel kormány azután hívta vissza azonnali hatállyal az igazgatónőt, hogy a Németországba akkreditált lengyel nagykövet panaszt nyújtott be ellene.

Az intézet szóvivője, Martin Zastrozny megerősítette a hírt, és elmondta, hogy bár Wielga-Skolimowska szerződése csak 2017 nyarán jár le, mégis azonnal mennie kellett.

A lengyel külügyminisztérium a világ 24 országában működeti intézeteit, melyek elsődleges feladata a lengyel kultúra és művészet népszerűsítése. Wielga-Skolimowska 2013 óta állt a berlini intézet élén, munkáját elismerés övezte a német fővárosban.

A lengyel külügyminisztérium vizsgálata azonban azt állapította meg, hogy a berlini intézet „túl nagy hangsúlyt helyezett a zsidó témákra”, illetve nem fordított elég figyelmet a szociális médiában való gyakori megjelenésre.

A berlini Lengyel Intézet
A berlini Lengyel Intézet
A közelmúltban a lengyel kulturális miniszter, Piotr Glinski azt nehezményezte, hogy túl gyakran kötik össze Lengyelországot és a holokausztot, amiért „kizárólag a németek felelősek”, és véleménye szerint véget kell vetni a „szégyen kultúrájának”. A berlini intézet vezetője talán ezt a szempontot nem vette figyelembe, amikor zsidó tematikájú programokat szervezett.

Katarzyna Wielga-Skolimowska
Katarzyna Wielga-Skolimowska
Ilyen, a kormányt irritáló esemény lehetett, amikor a berlini intézetben levetítették a díjnyertes Ida című filmet. Ebben a Lengyelországban élő főhős a hatvanas években döbben rá arra, hogy valójában zsidó, és szüleit a saját szomszédjai gyilkolták meg a háború alatt. A lengyel nagykövet tiltakozott a film bemutatása ellen és azt követelte, hogy inkább a Smolensk című propagandafilmet vetítsék, mely azt a feltevést igyekszik bizonyítani, hogy a 2010-ben lezuhant lengyel elnöki repülőgép, melyen Lech Kaczinsky elnök is életét vesztette, valójában nem baleset miatt zuhant le, hanem orosz támadás érte.

Nem ez az első eset, hogy a varsói kormány beleszól kulturális ügyekbe. A bécsi Lengyel Intézet számára például megtiltották a Martin Pollack osztrák újságíróval való együttműködést, mert kritizálta a lengyel kormánypártot. A Gazeta Wyborcza napilap szerint a nyáron 13 intézet vezetőjét mozdították el pozíciójából. A madridi intézet igazgatójának például az volt a bűne, hogy az elvártnál kevesebbet foglakozott Chopin munkásságával.

Forrás: Artnet News