Segítség minden formában – A Chábád mozgalom munkája járvány idején

A koronavírus-válság megrengette az egész világot. Számtalan egyén és szervezet, többek között a Chábád mint mozgalom és a lubavicsi hászidok mint egyének, egyaránt azonnal reagáltak a kialakult helyzetre, és kreatív módokon segítik a járvány okozta válságban bármilyen szempontból hátrányba vagy nehéz helyzetbe került zsidókat és nem-zsidókat egyaránt. 

 

Átlépés az online térbe

A Chábád első és legfontosabb reakciója az volt, hogy azonnal az online térbe lépett át. Nem csak a magyarországi, formális és informális online oktatásról van itt szó, hanem világméretű váltásról, melynek alapjait már az elmúlt években megvetették. A Rebbe, ahogyan arról már több alkalommal írtunk, igencsak támogatta a technikai újítások felhasználását és bevonását az oktatásba és a zsidóság terjesztésébe. Ennek megfelelően a Chábád évek óta jelen van az online térben, így most „csupán” az volt a feladat, hogy minél inkább kiterjesszék ez irányú tevékenységüket, segítséget, támaszt, információt nyújtva. Annál is fontosabb volt ez, mivel a lezárások és korlátozások éppen a Peszáchot megelőző időszakra estek, amikor nagyon sokan támaszkodnak külső segítségre az ünnepi felkészülést és az ünnep lebonyolítását illetően is. Internetes, írásos és kisfilmek formájában közzétett útmutatókat bocsátottak rendelkezésre, és természetesen a széder esti étkezésekről is gondoskodtak mind Budapesten, mind a világ számos más táján.

A zsidó élet alapvetése a közösség, számos imát is csak közösségben lehet elmondani. Különösen fontos a kádis, az elhunyt hozzátartozókért a halálozás évfordulóján mondott ima. Érthető, hogy a karanténban vagy otthoni elkülönítésben levők számára is fontos, hogy a kádis elmondására sort kerítsenek. A Chábád önkéntesei magukra vállalták a járványidőszak alatt ezt a feladatot, egy kérdőív kitöltésével lehetett jelentkezni a szolgáltatásra.

Pörgessük most meg a földgömböt, és vessünk egy-egy pillantást néhány közösségre a világ körül, hogy képet nyerhessünk a segítségnyújtás sokféleségéről.

 

New Rochelle, USA: purim védőtávolságban

Az Egyesült Államokban található New Rochelle-ben egy egész zsinagóga közössége – több száz család – került elkülönítésbe, miután több koronavírusos esetre is fény derült. Purimkor a szomszédos Hastings Chábád jesivájának tanulói siettek a lakásokban rekedt családok segítségére. Egészségügyi szakértőkkel egyeztetve megszervezték, hogy jesivatanulók járják végig a környéket, és legalább 3 méter távolságra állva a kérdéses épületektől olvassák fel hangosan a bent lévőknek az Eszter könyvét. Az elkülönítésben levők a nyitott ajtókon-ablakokon át hallgathatták meg a zsidók csodás megmenekülésének történetét és teljesíthették a purimi micvát. A fiatal diákok még egy purimi előírást teljesítettek a felolvasáson túl, kis csomagot, misloách mánotot (sláchmóneszt) hagytak biztonságos távolságban a karanténban lévők számára. „Az emberek nagyon hálásak azért, hogy a Chábád megteszi ezt értük” – nyilatkozta a Purimot megelőző napon New Rochelle-ben a közösség egyik tagja, aki maga is karanténban volt, és otthonából vett részt a szervezésben. – „A helyzet nehéz, de működik… ebben az évben a Chábád mentette meg a Purimunkat.”

Sanghaj, Kína: védőmaszkok az egykori megmentőknek

A sanghaji Chábád-központot Shalom Grenberg rabbi vezeti. A koronavírus-járvány miatt úgy döntött, hogy a város idős lakói segítségére siet, és 10 ezer védőmaszkot oszt ki közöttük. A rabbi a lehető legszimbolikusabb helyszínt választotta az akcióhoz: a sanghaji Zsidó Menekültek Múzeumát, ahol annak idején a nácik elől menekülő zsidó üldözöttek leltek menedékre. Becslések szerint 1933 és 1941 között legkevesebb 180 ezer zsidó keresett menedéket a városban, ahol megpróbáltatások között, de mégis szabadon élhettek. A menekültek a helybéli kínai lakosság segítségével vészelték át a háborút. „Megtiszteltetés, hogy most azoknak a csodálatos embereknek segíthetünk, akik annak idején a mi népünk segítségére siettek, amikor szorongatták őket” – jelentette ki a rabbi – „A maszkok elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy az idősek továbbra is kiléphessenek az utcára és folytathassák mindennapi életüket.” A 23 milliós városban nem állt rendelkezésre megfelelő számú védőmaszk, ezért a Chábád külföldről szerzett be egy nagyobb szállítmányt, melynek költségét adományozók állták. A rabbit a múzeum dolgozói és önkéntesek segítették, akik házhoz vitték a maszkokat az időseknek, hogy ne kelljen felesleges kockázatot vállalniuk a közlekedéssel, és ne kelljen sorban állniuk a téli időben.

Montreál, Kanada: virtuális támogatás a szenvedélybetegeknek

A montreali központtal működő Chabad Lifeline a különféle függő­sé­gekből kilábalt, és még szaksegítséget, illetve támogatást igénylő em­bereket segíti. A nemrégiben teljesen papírmentessé vált szervezet könnyen állt át az online kapcsolattartásra, és a hozzájuk fordulóknak nem kellett csalódniuk: már az első pillanattól a rendelkezésükre álltak a szakemberek. „Nem féltem attól, hogy eltűnnek, mert tudom, hogy mennyire fontos a számukra mások jólléte. Tudtam, hogy megtalálják a megfelelő módszert” – mondta az egyik páciens, utalva a telefonos és zoomos kapcsolattartásra. – „A Chábáddal egyszerűen csak kapcsolatba lép az ember, utána segítenek, hova, melyik találkozóra menjünk el. Néha csak egy kis emlékeztetőre van szükségünk, vagy valakire, akivel néhány szót beszélhetünk, és ez mindig elérhető a számunkra.”

Micpe Jericho, Izrael: érintésmentes lág báomer

És hogy megmutassuk, hogy nemcsak a nagyvárosokba, hanem az egészen kis településekre is elért a Chábád segítő keze, lássuk, mit tett a Chábád Micpe Jerichóban, egy néhány ezer fő által lakott izraeli településen. A jisuvban hagyomány, hogy az ott élő Chábád küldöttek szervezik a lág báomeri felvonulást. Ez is a Rebbe által felkarolt ügyek közé tartozik: az áldott emlékű Mená­chem Mendel Schneersohn rabbi szorgalmazta, hogy a Peszách második estéjén kezdődő ómerszámlálás 33. napját ünneplő lág báomerkor vidám felvonulásokat tartsanak. A zenés menetet és a hozzá kapcsolódó vidám ünnepséget ugyan nem lehetett megtartani, mégsem maradt el a lág báomeri ünneplés: interneten közvetítettek műsort és tóramagyarázatot a gyerekeknek az áhávát Jiszráelről, a zsidók egymás iránti szeretetéről és meghatározott időben zenét sugárzó autóval vonultak végig a településen, fagylaltot és a témához kapcsolódó kézműves csomagot osztogatva (az előírások betartásával, természetesen) a helybeli gyerekeknek. Ezzel segítettek a normalitás egy kis szeletét csempészni felfordult világunkba.)

 

Bárhol a világon: a felgyógyultak segítsége

A vírus sajnos a Chábád közösségeket sem kímélte szerte a világban, és, ahogyan sok más ortodox zsidó csoport körében, itt is sokakat fertőzött meg. A héber mondás azonban így szól: „hákol letová” – minden dolog jóra vezet. A fertőzésből kigyógyult ortodox zsidók, köztük lubavicsi hászidok is nagy számban, igazi kidus Hásemet végeznek, Isten Nevét szentelik meg, amikor vérplazmát adományoznak, hogy ezzel is segítsék mások gyógyulását.

A Budapesti Ortodox Rabbinátus vezetője, Oberlander Báruch fia, Eliezer, külföldön fertőződött meg a vírussal. Gyógyulása után ő is azok közé tartozott, akik vérplazmát adományoztak mások gyógyulása ér­dekében. „Az emberi élet védelme és megmentése egyik legszentebb kötelességünk, Isten pedig megbetegedésemmel és szerencsés gyógyulásommal lehetőséget adott, hogy gyakorolhassam ezt a nagyon fontos parancsolatot” – mondta a fiatalember.

 

Chana Deutsch írása

  • Küldés emailben