Rosszul olvasták a nevét, beléphetett Izraelbe a kitiltott ír polgármester

Az izraeli határőrök elnéztek egy betűt.

Dublin radikálisan Izrael-ellenes polgármestere annak ellenére beléphetett Izraelbe, majd a Palesztin Autonómia területére, hogy neve rajta van a zsidó állam elleni tevékenységükért nemkívánatos személyek listáján. “Mícheál Mac Donncha nem léphet Izrael Állam területére, mert aktív szerepet vállal az Izrael elleni bojkottban a lehető legszélsőségesebb Izrael-ellenes bojkottszervezet, az Írország-Palesztina Szolidaritási Kampány (IPSC) keretein belül” – szólt a Stratégiai Ügyek Minisztériumának közleménye.

Az IPSC célkitűzése, hogy minden izraeli termék, a mezőgazdasági terményektől a csiszolt gyémántokig, eltűnjön az írországi üzletek kínálatából. A szervezet tájékozató füzetekkel hívja fel a vásárlók figyelmét az izraeli termékekre, és gyakran rendeznek “polclesöprési akciókat”, melyek keretében aktivistáik leszórják az üzletek polcairól az izraeli termékeket. Az IPSC ezen felül támogatja a zsidó állam kulturális és tudományos bojkottját is.  Rendezvényeiken szót kapnak terrorszervezetek tagjai, és nyíltan kiállnak az Izrael elleni erőszak mellett. Véleményük szerint a cionizmus rasszista ideológia, és Izrael megalapítása “történelmi tragédia” volt.

Mac Donncha a szervezet egyik leglelkesebb tagja. A közelmúltban az ír főváros polgármestereként felbontatta a városháza szerződését a HP céggel, annak izraeli üzleti tevékenysége miatt. A polgármester szerint a cég “technológiával látja el az izraeli kolonialista apartheid rendszert és a palesztin nép elnyomását”.

Mac Donncha korábban tüntetést szervezett a dublini amerikai nagykövetség elé, Jeruzsálem izraeli fővárosként való elismerése miatt, és követelte az Írországba akkreditált izraeli nagykövet kutasítását is “a palesztinok elleni etnikai tisztogatás miatt”. Legutóbb a Hámász által szervezett erőszakos gázai tüntetéssorozat mellett tette le a voksát. A polgármester egyébként az IRA terrorszervezet politikai szárnya, a baloldali-nacionalista Sinn Féin párt színeiben politizál. Mind az Ír Köztársaságban, mint Észak-Írországban ez az erő a palesztin terrorizmus legnagyobb támogatója, már évtizedek óta.

“Aki Izrael bojkottját hirdeti, nem léphet be az országba. Különösképpen, ha ezt egy hivatalos tisztséget betöltő személy teszi, aki ráadásul egy radikális szervezet tagja is. A játékszabályok megváltoztak. Többé nem tűrjük az ellennünk folyó uszítást” – nyilatkozta Gilád Erdán stratégiai miniszter.

“Dublin polgármestere Rámállába akar utazni, hogy ott ellenünk uszítson. Nem fog belépni az országba!” – írta Árje Deri belügyminiszter Twitter-üzenetében.

A harcos kiállás után azonban kellemetlen meglepetés érte az izraeli hatóságokat. A dublini polgármester bejelentkezett Rámállából, ahol egy konferencián vesz részt a PFSZ terrorszervezet meghívására.

A minisztériumok sürgős vizsgálatot rendeltek el, melyből kiderült, hogy rosszul betűzték MacDonncha nevét, ezért csúszhatott át az útlevélvizsgálaton. A belügyminiszter elismerte a fiaskót: “Hibáztunk a határellenőrzésnél. A jövőben el kell kerülnünk a hasonló eseteket. Az ország elhagyásakor levelet adunk át a dublini polgármesternek, melyben megtiltjuk, hogy a jövőben Izraelbe utazzon”.

zsido.com

Forrás: Arutz7

  • Küldés emailben