Pilótanő csatlakozott az izraeli F-35-ös repülőszázadhoz

Ő a második nő a világon, akik részt vesz éles bevetéseken a legjobbnak tartott vadászgéppel.

Hamarosan a levegőbe emelkedik az Izraeli Légierő első olyan pilótanője, aki a világ legmodernebb vadászrepülőgépeként elismert F-35-ös típust vezetheti harci feladatok során. Az első izraeli vadászpilótanő húsz évvel ezelőtt állt szolgálatba és természetes volt, hogy a közelmúltban létrehozott, F-35-ösökből álló egység tagjai között is lesznek női pilóták. Az illető nevét titokban tartja a hadsereg, annyi azonban kiderült, hogy a Negev-sivatagban fekvő Nevátim légibázison állomásozó, a “Dél Oroszlánjai” nevet viselő, 116. repülőszázad katonája.

Izrael volt az első ország, mely 2018-ban, nem sokkal a típus hivatalos bevezetése után, használatba vette az amerikai gyártmányú F-35-ös vadászgépeket, amelyek azóta számos bevetésben vettek már részt. Idén 27 F-35-öst állítanak szolgálatba Izraelben, 2024-ig pedig összesen 50 darab érkezik a típusból, melyek két században védik majd a zsidó állam légterét. Izraelben az Ádir – Hatalmas nevet kapta a típus.

Az Egyesült Államok légierejénél már több pilótanő került az F-35-ösök fedélzetére, ám közülük csak egy vesz részt éles bevetésekben, így izraeli kolléganője a második lehet ezen téren a világon. Idén júniusban az amerikai Emily “Banzai” Thompson kapitány lett az első pilótanő, aki felszállhatott egy F-35A Lightning II vadászgéppel, hogy katonai műveletben vegyen részt. Thompson az Egyesült Arab Emirátusok területén lévő Al Dhafra légibázisról indult bevetésre. „Engem sok nő előzött már meg és jelenleg is számos pilótanő van a légierőnél, aki más típusú harci repülőgépet vezet. Éppen ezért nagy megtiszteltetés a számomra, hogy kiérdemeltem ezt a lehetőséget” – mondta Thompson.

Az utóbbi évtizedekben Izraelben is jelentősen nőtt a pilótanők száma a hadseregben. Csak a múlt héten három pilótanőt avatott fel Ámikám Norkin dandártábornok. 1949-ben Izrael volt a világ első állama, ahol bevezették a nők sorkötelességét, 1951-ben pedig Jáel Rom személyében felszállt az első pilótanő. Ezt követően azonban hosszú időre leállították nők felvételét a pilótaképzésre.

Ez ellen tiltakozva 1993-ban a Dél-Afrikából Izraelbe vándorolt Alice Miller pert indított a hadsereg ellen, amit meg is nyert. Bár pilóta nem válhatott belőle, mert az egészségügyi vizsgálat nem találta erre alkalmasnak, más nők előtt megnyitotta az utat a katonai pilótaképzés felé. 2000-ban azután Roni Zuckerman hadnagy, a varsói gettólázadás vezetőinek unokája, sikeresen fejezte be a légierő pilótaiskoláját.

Magasabb pozícióba 2008-ban került két pilótanő, amikor Norkin dandártábornok az Izraelben “Náchson” néven futó Gulfstream V-ös felderítő repülőgépekből álló század irányítását bízta az egyikükre és a légierő irányítási és ellenőrző egységének vezetését a másikukra. Idén az Izrael központjában álló Tel Nof bázison szolgáló, F-15-ös vadászgépekből álló repülőszázad parancsnokhelyettesének neveztek ki nőt, illetve a tengerparton fekvő Pálmáchim légibázis drón-századához került két női parancsnokhelyettes.

„Hiszek abban, hogy az Izraeli Védelmi Erőknek kötelessége kihasználni a nőkben rejlő potenciált. Bár még messze vagyunk e cél elérésétől, biztos vagyok benne, hogy ez a folyamat nem áll meg, és egyre több női parancsnok és katona szolgál majd a légierő és a teljes hadsereg legkülönbözőbb területein” – mondta Norkin.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost

 

  • Küldés emailben