Pénteki ima a csillagok árnyékában

Sok különös dolgot szőttünk mindennapjainkba a koronavírus-járvány kezdete óta, vannak dolgok, melyek nehezítik életünket, mások szebbé teszik. Ilyen például a csillagok árnyékában mondani az Ámidát vagy az áldást a bárheszre holdfényben – szabad ég alatt. Az EMIH közösségeit végiglátogató sorozatunk részeként Faith Áserrel, a budavári zsinagóga rabbijával beszélgettünk. Tuna Judit írása

 

– Hogyan lehet biztonságosan megoldani a közös imádkozást a mostani időszakban?

– Amióta bejött a járvány, szabad ég alatt imádkozunk, és a kiddusok is ilyenformán kerülnek megrendezésre. Ez azért is fontos, hogy tartani tudjuk a távolságot, illetve a maszk használatát is bevezettük a rendszeres kézfertőtlenítés mellett. Úgy vélem, a várban teljes biztonságban lehet imádkozni és elmélyülni a zsidóságban még a járvány alatt is, hiszen szabad levegőn jóval kisebb a vírus terjedésének kockázata, mint zárt térben. Be kell vallani, nagyon hangulatos így imádkozni, de a zsi­dó vallásjog szerint, jobban úrrá tud len­ni az emberen az istenfélelem zárt helyen, kint viszont előfordulhat, hogy szétszórtabbak lesznek a gon­dolatai.

 

– Megváltozott az emberek hozzáállása a közös imákhoz, istentiszteletekhez?

– Érdekes módon nálunk a járvány miatt megerősödött a zsinagógai élet. Ez köszönhető annak is – amint már említettem –, hogy kint imádkozunk, és a sábeszeket is szabad levegőn tartjuk. Nagyon tudatosan készülünk minden programunkra, és már a nagy őszi ünnepek előkészületeibe is belekezdtünk. Gondolunk arra is, hogy mit fogunk csinálni, ha újra részleges karantént vezetnek be a fővárosban. Azt szeretnénk, ha a közösség tagjainak nem kellene elszakadniuk egymás­tól, és még a pandémia alatt is kö­zösen imádkozhatnánk. Azt is fon­tos megemlíteni, hogy az elmúlt idő­szakban majdnem teljesen átálltunk a közösségi térből a világhálóra: rengeteg tanítás, óra, találkozás, beszélgetés folyik a Zoomon és a Facebookon. Ez remek lehetőség arra, hogy egyben maradjon a közösség, és senki ne érezze magát egyedül ebben a nehéz időszakban, ha esetleg be kell zárni a zsinagóga kapuit egy idő­re. Amit biztosan észrevettünk a majd’ négy hónapos periódus alatt, hogy az emberek elkezdtek egymás felé fordulni, megnőtt az egymás iránt érzett bizalmuk. A járvány egyik fontos üzenete: figyeljünk em­bertársainkra. Sokunk életének egyik legnagyobb próbatétele volt a korlátozás és a vírus jelenlétének megszokása, amikor teljes egészében át kellett alakítani az életünket, elhagyni régi szokásainkat és újakat felvenni – nem saját akaratunkból. Ebben a bizonytalanságban nagyon fontos tudni, hogy az Örökkévaló soha nem tesz semmit véletlenül, mindennek van valami üzenete – az embernek profitálnia kell ebből. Ezt kihívásként kell felfogni és nem úgy, hogy az Örökkévaló ki akar tolni velünk. A jót kell észrevenni mindenben, ebben az esetben azt, hogy az emberek sokkal érdeklődőbbek, figyelmesebbek lettek egymás iránt.

 

– Úgy hallottam, újítások várhatóak a vári zsinagóga életében.

– Sok tervünk van és Isten segítségével meg is valósítjuk őket. Sze­retnénk több gyerekprogramot szer­vezni. Eddig havi egy volt, ebből kettő, de akár három is lehet hamarosan. Ez egy „vasárnapi iskola”, ahol Klein Judittal együtt foglal­kozunk a gyerekekkel. Nagyon különleges programjaink vannak, látjuk és halljuk is a gyerekektől, hogy szeretnek rajta részt venni.

 

– Egy korábbi interjúban arról be­szélt, hogy nagyobb hangsúlyt fek­tetne a fiatalok oktatására és a zsidó társkeresésre.

– A társkeresés nagyon-nagyon komoly feladat, és még mindig elég kezdetlegesen működik. Mi próbá­lunk megismertetni olyan fiatalokat, akikről úgy gondoljuk, hogy meg­felelő partnerek lehetnének egy­másnak, de egyelőre nem kollektív szinten szervezzük. A jövőben erre is nagyobb hangsúlyt kell fektetni, sokat kell dolgozni rajta – mert szemlátomást van rá igény. Szívügyemnek tartom a fiatalok oktatását és éppen van is egy projekt, amit sikeresen elkezdtünk: csatlakoztunk egy európai zsidó fiatalokat felölelő programhoz, melynek keretében heti pár órában együtt tanulunk, majd a projekt vége egy közös portugáliai utazás lesz – Isten segítségével. A következő ilyen szemesztert októberben indítjuk, a posta@zsido.com címen lehet érdeklődni a részletekről.

 

  • Küldés emailben