Oktatási együttműködésről tárgyalt a TEV Máltán

Formálódó európai oktatási projekt kapcsán szeptember 9-én Málta Oktatási és Munkaügyi miniszterével, Evarist Bartolóval folytatott megbeszélést a Tett és Védelem Alapítvány nevében Szalai Kálmán, a szervezet titkára és Olti Ferenc, valamint Alex Benjamin, az Európai Zsidó Szövetség (European Jewish Association) Közkapcsolati igazgatója és a máltai Chabad Zsidó Központ vezetői, Chaim Segal rabbi és Chaya Mushka Segal rebecen.

A megbeszélés fő témája a Tananyaggal és Tankönyvekkel az Antiszemitizmus Ellen c. Európai Projekt, mely a közelmúltban Magyarországon zárult hétéves programon alapul. A kezdeményezés, melyet idén az Európai Bizottság „jó gyakorlatként” is elismert, a fiatalokat szeretné jobban megismertetni az európai és helyi zsidó közösségek történelmével, kultúrájával és mindazon értékekkel, melyekkel a zsidó közösségek Európát gazdagították. A társadalmi párbeszéd, a kölcsönös megértés segíti az antiszemita megnyilvánulások kezelését és megelőzését.

Az európai projekt fő célja, hogy a magyar kezdeményezés néhány elemét, tanulságát átemelhetővé tegyük más országok tanrendjébe, természetesen a helyi gyakorlatok és szabályok teljes figyelembevételével. Ennek érdekében egyeztetünk nemzeti és regionális oktatási intézményekkel, szakértőkkel Unió szerte. Az egyeztetéseket konkrét javaslatok követik majd és reméljük, hogy a fiataloknak szánt tananyagokban mielőbb elérhetőek lesznek az újítások.

Máltán, a több mint egyórás, eredményes megbeszélésen felek érintették a projekt számos aspektusát. A találkozó végén a TEV nevében Szalai Kálmán kifejezte köszönetét Evarist Bartoló Miniszter úrnak, aki megerősítette érdeklődését és együttműködési szándékát a projekttel kapcsolatban. A máltai találkozót számos további követi majd több EU tagállamban az eljövendő hónapokban.

 

 

 

 

  • Küldés emailben