Netanjahu megköszönte Trumpnak Izrael telepespolitikájának támogatását

“Valakinek ki kellett mondania az igazságot, és Trump elnök ezt megtette, miként a Golán-fennsíkkal és az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetésével is megtette”- írta az izraeli miniszterelnök Twitter-üzenetében.

Az amerikai kormányzat nem tekinti a nemzetközi joggal ellentétesnek a ciszjordániai zsidó telepeket – jelentette be hétfőn tartott sajtókonferenciáján Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte: Ciszjordánia leendő státuszával nem kíván foglalkozni, az az izraeli-palesztin béketárgyalások témája, és a kérdést a két tárgyaló félnek kell megoldania. Mint fogalmazott: a nemzetközi jog egyébként önmagában nem fog békét teremteni.

Ezt követően Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök telefonon megköszönte Donald Trump amerikai elnöknek, hogy az Egyesült Államok immár nem tekinti jogszerűtlennek a zsidó telepek építését. A Trumppal folytatott telefonbeszélgetésben Netanjahu azt mondta, hogy a lépés “történelmi igazságtalanságot javított ki”.

Egy nevének elhallgatását kérő, újságíróknak nyilatkozó vezető tisztviselő szerint az izraeli kormányfő hónapok óta próbálta elérni az amerikai politikai álláspont megváltoztatását a telepespolitikával kapcsolatban.

A ciszjordániai izraeli települések tanácsának vezetője, Oded Revivi úgy nyilatkozott a The Times of Israelnek, hogy David Friedman amerikai nagykövet – a telepesek ismert támogatója – személyesen segítette az amerikai döntés megszületését.

Több jobboldali törvényhozó, köztük Ajelet Saked, az Új Jobboldal nevű párt második embere szerint a változás lökést adhat a terület annektálásához. “Itt az ideje, hogy kiterjesszük szuverinitásunkat ezen közösségekre” – jelentette be közleményében a telepesekkel kapcsolatban Saked. “A zsidó népnek törvényes és morális joga van ősei hazájában élni”- tette hozzá.

A vitatott területre a tervezett palesztin állam megteremtése miatt igényt tartó Palesztin Nemzeti Hatóság szerint az Egyesült Államok döntésével azt kockáztatja, hogy “a nemzetközi jogot a dzsungel törvénye váltja fel”. Washingtonnak “nincs joga és felhatalmazása arra, hogy visszavonja a nemzetközileg jóváhagyott határozatokat, és arra sem, hogy törvényességgel ruházza fel az izraeli telepeket” – hangsúlyozza az az amerikai döntésről Rámalláhban kiadott állásfoglalás.

Az izraeli külügyminisztérium szerint viszont mostantól fogva “nincs vita a zsidó nép jogáról Izrael területére”.

Az Európai Unió a zsidó telepeket változatlanul nem ismeri el Izrael Állam részének.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben