Natan Saranszkij kapja jövőre a Genezis díjat

A moszkvai Helsinki-bizottság egykori szóvivője bejelentette, hogy a kitüntetéssel járó egymillió dollárt az antiszemitizmus ellen küzdő civilszervezeteknek ajánlja fel.

“A díj Saranszkij egész életét átívelő küzdelmét ismeri el az emberi jogok, a politikai szabadság, a zsidó nép és Izrael Állam szolgálatáért” – állt a bírálóbizottság közleményében. A kitüntetés ünnepélyes átadása Jeruzsálemben lesz, június 18-án.

Jichák Hercog, a Zsidó Ügynökség elnöke igazi zsidó hősnek és kiemelkedő embernek nevezte a kitüntetettet, aki két választási időszakon át az ő elődje volt a szervezet élén.

Az eredetileg matematikus végzettségű, hetvenegy éves Saranszkij polgárjogi harcosként lett ismert, amikor a Szovjetunióban szabadságjogokat, a többi között a zsidók külföldre távozásának jogát követelte, miután 1973-ban kivándorlási kérvényét elutasították.

“Asszimilált zsidóként neveltek fel a Szovjetunióban, s Izraelnek köszönhetően fedeztem fel zsidó identitásomat”- mondta erről a korszakáról Saranszkij. “Ez az Izraelhez fűződő kapcsolat adott nekem és más, kivándorlási jogától megfosztott zsidóknak erőt saját és más emberek jogainak védelméhez, olyanok védelméhez, akiktől megtagadták alapvető szabadságjogaikat” – idézte fel a szovjet viszonyokat a díj odaítélése után.

A hetvenes években Saranszkij Andrej Szaharov emberi jogi aktivista és atomfizikus oldalán fordítóként és tolmácsként dolgozott, valamint a moszkvai Helsinki-bizottság szóvivője, és az “otkaznyikok”, a kivándorlási joguktól megfosztottak vezetője volt.

Ellenzéki tevékenységéért 1977-től kilenc évig börtönben sínylődött a brezsnyevi Szovjetunióban. Nagyrészt magánzárkában tartották, ahol fejben lejátszott sakkjátszmákkal töltötte idejét.

1986-ban, Gorbacsov idején, egy fogolycsere-egyezménnyel szabadult, elfogott szovjet kémekre cserélték. Izraelben telepedett le, ahol a kilencvenes években megszervezte a Szovjetunióból bevándoroltak pártját, s különböző minisztériumokat vezetett. 2006-ban visszavonult az aktív politizálástól, és közel egy évtizedig a Zsidó Ügynökséget, a világ legnagyobb zsidó szervezetét vezette.

Natan Saranszkij előtt Robert Kraft amerikai üzletember, Natalie Portman színésznő, Anish Kapoor szobrászművész, Ichák Perlman hegedűművész, Michael Bloomberg volt New York-i polgármester és Michael Douglas amerikai színész-rendező kapta a rangos díjat, melyet a meghirdetett célok szerint olyanoknak adnak, akik inspiráló hatással vannak a zsidók következő generációira, s elkötelezettek a zsidó értékek és a zsidó nép mellett.

MTI/zsido.com

  • Küldés emailben