Nagy-Britannia megelégelte a palesztin tankönyvek uszítását

Az Egyesült Királyság mérlegeli a ENSZ palesztin menekülteket segélyező szervezetének (UNRWA) juttatott, több tízmillió dolláros hozzájárulásának felfüggesztését, miután egy vizsgálat során kiderült, hogy a Palesztin Hatóság területén és a Gáza-övezetben használt tankönyvek többségében erőszakra buzdítanak és az izraeliek ellen uszítanak.

“Az Egyesült Királyság kormánya zéró toleranciát hirdet az erőszakra való uszítással szemben” – jelentette ki a brit kormány nemzetközi fejlesztéseket irányító irodája. Anne-Marie Treveyan, az iroda titkára elmondta, hogy egy saját vizsgálat elkészítését is elrendelték, és annak eredményével szembesíteni kívánják a Palesztin Hatóságot.

Az ügyről beszámoló Daily Mail napilap több példát is hozott az UNRWA által működtetett iskolákban használt tananyagban található uszító tartalomra. Egy kilenc éves diákok által használt matematika tankönyvben az a feladat, hogy adják össze a likvidált palesztin terroristák számát. A feladatot a “mártírok” temetésén készült fényképek kísérik. Egy 11 évesek számára készült fizikakönyvben pedig egy izraeli katonákra parittyából követ hajító gyerek képével szemléltetik Newton II. törvényét. A parittyával támadó arab fiatalokról több képet is szerepeltetnek a könyvben, s tanácsokkal látják el a tanulókat az eszköz hatékony használatáról, illetve felhívják a figyelmüket a parittyázás jelentette veszélyekre.

Egy másik tankönyvben a “hős mártírokról” emlékeznek meg, köztük Dalal al-Mughrabiról, aki 1978-ban részt vett 38 izraeli meggyilkolásában egy autóbusz elleni támadás során, Tel-Aviv közelében.

Az elmúlt öt évben Nagy-Britannia összesen 427 millió dollárt (133 milliárd Ft) utalt az UNRWA számára, s erre az évre még 84 milliót ígért. Az összeg mintegy 62%-át fordítják a Palesztin Autonómia területén működő ENSZ iskolák fenntartására, s ebből finanszírozzák az uszító tankönyvek kiadását is.

Az brit kifogásokra reagálva az UNRWA a következő közleményt adta ki: “Nem befolyásolhatjuk a [palesztin] kormány tantervét, mert az a nemzeti szuverenitás hatáskörébe tartozik, azonban olyan átfogó rendszert alkalmazunk, mely biztosítja, hogy az iskoláinkban zajló oktatás kifejezze az ENSZ által képviselt értékeket”.

Az Európai Unió még tavaly májusban jelentette be, hogy felülvizsgálja a palesztin tankönyvek szövegét, mert értesüléseik alapján jelentősen megnőtt az erőszakra uszító és az Izraellel kötendő békét elutasító tartalom. A bejelentés előzménye, hogy 2018 áprilisában az Európai Parlament elfogadott egy törvényt, mely szankcionálja a palesztin tankönyvekben megjelenő uszító tartalmakat. Néhány hónappal később a parlament költségvetési bizottsága indítványozta 17 millió dollárnyi segély befagyasztását a Palesztin Hatóság számára, az izraeliek ellen uszító tankönyvek miatt. Az EU évente 404 millió dollárral járul hozzá a Palesztin Hatóság költségvetéséhez, melynek legnagyobb részét oktatási célokra fordítják. Ezen felül az UNRWA számára további 178 millió dollárt különítenek el, melyet a palesztin tanterv szerint működő iskolák fenntartására fordítanak.

zsido.com

Forrás: TOI

 

  • Küldés emailben