Muszlim gyerekeken segít a nigériai Chábád

Uzon rabbi 3400 gyermeknek küldött élelmiszercsomagot, hogy a vallások közötti megértést és a békés egymás mellett élés értékét hangsúlyozza.

Israel Uzon rabbi és felesége, Chaya a nigériai Chábád-központot vezeti. Az ország lakosságának jelentős része muszlim, akik az elmúlt heteket böjtöléssel töltötték legnagyobb ünnepük, a rámádán előírásait követve. Ebben a hónapban csak esténként vesznek magukhoz táplálékot.

A rabbi elmondta, hogy a helyiek tisztelettel tekintenek a zsidókra. “Hívő emberek élnek itt. A választott népnek tartanak bennünket. A közelmúltban elkísértem az államelnököt izraeli látogatására. Ő is nagyra tartja a munkánkat.”

A rabbi először, még jesivatanulóként, 2008-ban látogatott el Nigériába egy elszigetelt zsidó közösségeket segítő program tagjaként, majd esküvője után feleségével együtt tért vissza, hogy letelepedjenek és létrehozzák az első Chábád-központot a fővárosban, Abujában. A házaspár egyaránt szolgálja a helyi, főleg külföldiekből álló közösséget és a zsidó turistákat.

Nigéria zsidó közössége mintegy 1200 főt számlál. Többségük az ország két legfontosabb városában, Abujában és Lagosban él, mások szétszórtan, kisebb településeken. A helyi zsidó közösség magját izraeliek alkotják, akik általában néhány évet töltenek itt izraeli cégek munkavállalóiként.

“Az oktatás megszervezésével kezdtük a munkát. Vasárnapi iskolát nyitottunk a fővárosi amerikai iskolában tanuló zsidó gyerekeknek, ma pedig egy rendes, izraeli tantervet követő iskolát működtetünk. Tavaly peszáchkor az ország öt pontján tartottunk széder estéket. Jelenleg hat városban vagyunk jelen, és a helyi lakossággal is jó viszonyt alakítottunk ki” – mondta rabbi.

Uzon rabbi nem először vesz részt jótékony akcióban. A közelmúltban segítette a Nigéria északi részéről, a Boko Haram terrorszervezet elől menekülő muszlimokat is. “Egy már működő jótékonysági szervezet két programját támogatjuk: az egyik a lakhatásban segít, a másik csecsemőtápszert biztosít. Fontos számunkra, hogy mindkét vallási csoport elesettjeit segítsük, megkülönböztetés nélkül” – mondta a rabbi. Nigéria lakossága északon muszlim, délen keresztény. Az ország középső részén gyakoriak az összetűzések a két csoport között.

A rabbi fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bár sokak számára furcsa lehet, hogy egy Chábád-központ nem-zsidó ügyeket is felkarol, a Lubavicsi Rebbe tanítása szerint a dolog nagyon is helyénvaló. A Rebbe többször kihangsúlyozta, hogy fontos a helyi, nem-zsidó közösséget is szolgálni. Ha a rászorulókon azok származásától függetlenül segítünk, az nem más, mint Isten nevének megszentelése.

zsido.com

Forrás: crownheights.info

  • Küldés emailben