Miskolc

Közösségi karitatív akciók Miskolcon

Elindult az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) „Közösségi karitatív akciók a zsidó hagyományőrzés és a helyi társadalmi integráció érdekében” című projektje, a Széchenyi 2020 program keretében 25 millió forint európai uniós támogatás segítségével. A projekt központi eleme a pályázó szervezet miskolci közösségének felvirágoztatása: az EMIH egyik fő célja Miskolcon is a hitélet erősítése, ezt pedig oktatási, kulturális, örökségvédelmi, szociális tevékenységeken, aktív közösség létrehozásán és megerősítésén keresztül kívánja elérni. A hároméves projektet a BARHESZ–Chabad House / Miskolci Zsidó Kulturális Központnak nevezett közösségi kezdeményezésünk keretében valósítjuk meg.

A fejlesztés célja a helyi zsidó közösség iránt nyitott érdeklődők bevonása közösségi és karitatív programjainkba. A projekt célja összesen 150 közösségi alkalom (program, esemény, rendezvény) megszervezése, melyre terveink szerint legalább 5000 érdeklődőt várunk. A fejlesztés eredményeként terveink szerint évi 2 alkalommal szociális ételosztást szervezünk a miskolci szociális önkéntes közösséggel, együttműködve a CEDEK Szeretetszolgálattal, illetve a közösséggel a térségben egyéb karitatív programokat valósítunk meg. A fejlesztés eredményeként terveink szerint a zsidó vallási ünnepeket minden évben egyre szélesebb körben tudjuk majd megélni – a helyiek bevonásával, kulturális, oktatási, gasztronómiai programokkal kiegészítve. Mádon tapasztalatcsere programokat szervezünk az önkéntesek részére, míg az oktatási programok keretében a zsidóságról szóló judaisztika tanfolyamot, heti tanulásokat (kabbala, Talmud, héber) és női klubot szervezünk.

A közösség tagjaival együtt számos egyéb rendezvényen veszünk részt, ahol külön programokkal és kóser ételekkel, beszélgetésekkel várjuk a miskolci zsidóság iránt érdeklődőket. Ilyen programok voltak többek között ebben az évben a nagy sikerrel megrendezett Miskolci klezmer napok vagy a Miskolci kocsonyafesztivál. A projektnek köszönhetően még több rendezvényen tudunk majd szervezetten részt venni és bemutatni a hazai zsidóság kulturális örökségét. A programokon való részvétel ingyenes és mindenki számára nyitott. Közösségi, karitatív, kulturális, oktatási, szabadidős programjainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk Miskolcon.

A projektről bővebb információt a https://www.facebook.com/Barhesz/ Facebook oldalunkon lehet olvasni.

 


Miskolc Klezmer Band premier koncert

2017. június 29-én 18 órakor kerül megrendezésre Magyarország legújabb klezmer együttesének, a Miskolc Klezmer Bandnek a bemutatkozó nagy koncertje Miskolcon a Népkerti Vigadóban.

Észak-Magyarország, az egykori csodarabbik lakhelye, hatalmas – és aktív zsidó közösségek színtere.

Miskolc, ahol a Chabad az elmúlt közel egy évben rengeteg programot szervezett, ahol kialakult egy olyan közösség, akik örömmel jönnek össze és hallgatnak előadásokat, beszélgetnek és barátkoznak. Ahol Fuchs Yehoshua rabbi és családja mindent megtesznek azért, hogy a zsidó emberek tudják gyakorolni vallásukat.

Miskolc, ahol érdemes klezmer együttest alapítani, hisz az emberek szomjasak erre a zenei stílusra. Hisz temperamentumos, energikus, ugyanakkor szentimentális. Ez a Miskolc Klezmer Band mottója! Legyünk energikusak, temperamentumosak, de ugyanakkor hassunk az emberek érzelmeire.

2017. június 29-én, szeretettel várunk Mindenkit, akik szeretnének egy picit betekintést nyerni a legnépszerűbb klezmer muzsikákba, akik szeretnének részt venni egy olyan estén, ahol elfelejthetik a hétköznapok problémáit és tartalmas kikapcsolódásra vágynak!

A koncert ingyenes, hisz a programot egy EFOP pályázat támogatja, így előregisztráció szükséges, mely lehetővé teszi a programon való részvételt! Email címen és telefonon lehet regisztrálni a következő elérhetőségeken:

Email: miskolc@zsido.com telefonszám: +36 30 960 59 38

  • Küldés emailben