Mi az a kitniot?

Köztudomású, hogy peszách ünnepén nem eszünk kenyeret sőt még csak a tulajdonunkban sem lehet semmi, ami a Tórában említett ötféle gabonából készült kovászos termék. Annak érdekében, hogy egy-egy szigorú tórai előírást ne szegjünk meg véletlenül se, bölcseink a Tóra törvényeinél szigorúbb előírásokat hoztak, így biztosítva, hogy a tórai szabályokat ne hágjuk át. Ezt úgy nevezik: a Tóra kerítése.

Egy ilyen „kerítés” a kitniot kategóriája, melyet sokszor hüvelyeseknek fordítanak, ám az élelmiszerek sokkal szélesebb köre tartozik ebbe a kategóriába. A hüvelyeseken (bab, borsó, lencse) kívül ide sorolható a kukorica, a rizs, a szója, a szezám- és egyéb magok, mák, mustár, stb. Más ételek, pl. amerikai mogyoró, bizonyos vélemények szerint ide tartoznak, mások szerint pedig nem. A kitniotból származó egyéb élelmiszerek (pl. liszt, olaj) sokak szerint tilalmasak, más rabbik szerint azonban megengedhetők. Vannak olyan élelmiszerek, melyeknek kérdéses a státusza, ilyen pl. a quinoa, melyet sok rabbi megengedhetőnek tart (mivel, kinézete ellenére, nem gabonaféle), vagy a repceolaj, melyről egye szélesebb körben mondják ki, hogy valójában nem tartozik a kitniot népes táborába. A középkori rabbik olyan fűszerek státuszát is tárgyalták, mint az ánizs, vagy a köménymag, ezek ugyanis gyakran keverednek gabonaszemek, ezért félő, hogy chámecet fogyaszt általuk az ember.

Vannak, akik azzal indokolják a kitniot peszáchi fogyasztásának tilalmát, hogy ezen élelmiszerek kovászosodásra alkalmatlan lisztje összekeverhető esetleg a 18 perc alatt megkovászosodó búza-, vagy más gabonaliszttel, mások szerint pedig az az oka a tilalomnak, hogy a gabona a vetésforgóban való termelés miatt könnyen keveredhet a kitniot csoportjába tartozó élelmiszerekkel, ami valódi chámec fogyasztásához vezethet véletlenül. Emellett arra is gondoltak bölcseink, hogy – mivel e terményekből kása készíthető, vagy lisztté őrölhetők és abból kenyeret lehet sütni – esetleg úgy vélheti valaki, hogy ha kukoricalisztből készült kenyeret szabad enni, akkor búzalisztből sütöttet is, és ez a tévedés egy tórai parancsolat áthágásához vezethet.

A kitniot fogyasztásának tilalma azonban csak az askenázi zsidókra vonatkozik, a keleti zsidóknál – bizonyos észak-afrikai közösségek kivételével –  nem létezik ez a szabály. Izraelben nem ritka az olyan kósersági igazolás, mely így szól: kóser peszáchra, de csak a kitniotot fogyaszók számára. Ilyen pecsétet kap például a földimogyoróból készülő, népszerű Bamba rágcsálnivaló is.

A nagy üdítőital gyártó cégek, mint pl. a Coca-Cola kóser termékeket dob piacra peszáchra. Bár a titkos recept nem tartalmaz kovászos összetevőt, a cukrot kukoricamelaszból vonják ki, mely kitniot. A peszáchi változathoz valódi kristálycukrot használnak.

A kitniot és a chámec között fontos különbség, hogy amíg a chámecet még csak nem is használhatjuk, vagy birtokolhatjuk (ezért meg kell semmisíteni vagy el kell eladni), a kitniot birtoklása nem tilos, sőt, használhatjuk is, ha nem evésről van szó (pl. kukoricakeményítő tartalmú hintőpor, vagy kitniot tartalmú madáreledel).

Hogyan lehetséges, hogy a krumpli nem tartozik ebbe a csoportba? A belőle készített keményítő nem kevésbé keverhető össze a búzaliszttel, mint a rizsliszt, vagy a kukoricakeményítő. A kintiot szokása az 1427-ben elhunyt prágai Maharilhoz vezethető vissza. Általánosan elfogadott szabály, hogy csak azon élelmiszerek tartoznak a kitniot csoportjába, melyek az ő idejében már ismertek voltak Európában. A krumpli a XVI. században érkezett Európába, így nyugodtan ehetjük peszáchkor. Egy fontos kivétel van e szabály alól, a kukoricát a későbbi rabbik bevették a tilalmas ételek csoportjába.

Vannak, akik egyéb ételféleségektől is tartózkodnak peszáchkor, ezek közé tartozik a fokhagyma, méz, mazsola, szárított gyümölcs, cukor, különféle fűszerek. Sok helyen szokás, hogy csak meghámozott zöldségeket fogyasztanak, így azok, melyeknek nem lehet lehúzni a héját – pl. paprika – szintén lemaradnak a peszáchi asztalról.

A legkülönösebb, és csak egészen kevesek által követett szigorítás, hogy nem fogyasztanak peszáchkor … maceszt. Már mint a széder estén előírt minimális mennyiségnél többet, hiszen ha valahol felmerülhet a kovászosodás gyanúja, akkor az éppen a lisztből és vízből készülő macesz.

zsido.com

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

  • Küldés emailben