Merre van a jobb és merre van a bal?

Tisztelt Oberlander rabbi!

Lehet, hogy a kérdésemnek semmi értelme nincs, lehet, hogy – ahogy szokta mondani – nagy háláchikus irodalma van. Arra lennék kíváncsi, hogy van-e valami jelentősége annak, hogy merre fordulunk, péntek este a Löchá dodi végénél, amikor hátra fordulunk hogy köszöntsük a „belépő” Szombat-menyasszonyt. Vagy ez nincsen szabályozva, mindenki arra fordul, amerre épp eszébe jut?

Üvdözlettel:

Smuel

Kedves Smuel!

Természetesen ennek is nagy háláchikus irodalma van és amint látni fogjuk, nem is olyan egyszerű megválaszolni a kérdését (lásd Talmudic Encyclopedia [héber] 29. kötet 1–12. oldal; Or Jiszráél folyóirat 6. szám 27–38. oldal, 7. szám 202–205. oldal; Bét Áháron vöJiszráél folyóirat 167. szám 105–116. oldal).

 

Amikor péntek este megfordulunk nyugat felé

A Löchá dodi (Sámuel imája – Zsidó imakönyv 170. oldal) elején kelet felé nézünk, majd a végén megfordulunk nyugatra, ahogy ön is írta. A legtöbben a déli irányon át fordulnak (vagyis jobb kéz felé az óramutató járásával megegyező irányba), míg a Chábádban az a szokás, hogy észak felé kezdjük a fordulást (vagyis bal kéz felé az óramutató járásával ellentétes irányba). A meghajlás után mindenki újra kelet felé fordul, mégpedig úgy, hogy tovább fordul arra, amerre eredetileg is tette. (Tehát, pl. ha az óramutató járásával megegyező irányba fordult, akkor arra halad tovább.)

Az Álter rebbe véleménye alapján a kohénok fordulásával kell ezt párhuzamba állítani, akik keletről, az óramutató járásával megegyező irányban haladva, déli irányon át fordulnak nyugatra, hogy megáldják a zsidókat. Ugyanezt az irányt kell követni a Löchá dodinál is a forduláskor. Az Álter rebbe unokája, a Cemách cedek azonban nem értett ezzel egyet. Szerinte mindig a jobb oldalnak kell vezetnie a mozdulatot a forduláskor, vagyis az óramutató járásával ellentétes irányba kell mindig fordulni, és így teszünk a Löchá dodinál is.

Érdekes, hogy a 7. lubavicsi Rebbe (1902–1994) sokáig az Álter rebbe véleményét követve fordult, amikor azonban utánajárt és kiderült, hogy az 5. rebbe, a Rebbe RáSáB (1860–1920) a Cemách cedeket követte, onnantól ő is ezt az irányt preferálta (lásd Torát Menáchem 37. kötet 150. oldal; Szidur Rábénu Házákén 710. oldal).

Oberlander Báruch

  • Küldés emailben