Megnyitották a felújított alexandriai zsinagógát

Már csak három zsidó tudott megjelenni az ünnepségen.

Hosszú évek alatt, sok millió dolláros költségvetéssel kívül-belül restaurálták Egyiptom legszebb zsinagógáját, az alexandriai Élijáhu Hánávi (Illés próféta) zsinagógát. A lila-zöld ólomüveg ablakokkal és hatalmas márványoszlopokkal díszített épületen kívül már csak egy másik zsinagóga áll a városban. Alexandria évszázadokon keresztül a zsidó világ egyik központja volt, mára azonban szinte teljesen eltűntek a zsidók a városból. Az avatóünnepségen is csak hárman képviselték az egykor virágzó közösséget.

“Nagyon büszke vagyok a hazámra, hogy ezt lehetővé tették. Ez az együttélés szimbóluma. Nincs különbség muszlim, keresztény vagy zsidó egyiptomi között” – mondta Magda Haroun, a kairói hitközség elnöke. Haroun elmondta, hogy nagyon régóta küzd az egyiptomi zsidó emlékek megőrzéséért, és nem gondolta volna, hogy a kormány ennyi pénzt áldoz majd egy zsinagóga helyreállítására.

A 67 éves Haroun egyébként a legfiatalabb zsidó Egyiptomban. Rajta kívül mindössze hét tagja van a hitközségnek.

“Én leszek Egyiptom utolsó zsidó asszonya. Én zárom majd be a zsinagóga kapuját” – mondta. A felújítás természetesen nagy jelentőségű, de nem állítja meg az egyiptomi zsidóság teljes eltűnését. A kevés megmaradt zsidónak azonban megnyugvást ad az a tudat, hogy épített örökségük fennmarad.

“Ez a hatvan éven át feledésre ítélt egyiptomi zsidóság elismerését jelenti. Elismerik, hogy mindig is itt éltünk, és legalább annyira hozzájárultunk az ország fejlődéséhez, mint bármely más egyiptomi” – mondta Haroun.

A munkálatok során megerősítették az épület szerkezeti elemeit, renoválták a homlokzatot és helyreállították a bútorzatot. Mindezek mellett gondoskodtak modern biztonsági rendszerről és világításról is.

Zsidók először 2200 évvel ezelőtt telepedtek meg a városban. A második világháború előtt 40 000 főt számlált a hitközség, mely Egyiptom zsidó lakosságának felét tette ki. Izrael megalapítása után a zsidók egyre több zaklatásnak voltak kitéve. 1948-ban és 1967-ben egy időre gyűjtőtáborba zárták a zsidók egy részét, merényleteket hajtottak végre zsidó intézmények ellen és folyamatosan terrorizálták a zsidó lakosságot. Ennek következtében a hetvenes évekre szinte a teljes közösség elhagyta Egyiptomot.

Az Élijáhu Hánávi zsinagógát 1354-ben alapították. 1798-ban, a napóleoni háborúk során az épület leégett s csak 1850-ben építették újjá.

Az avatóünnepségen megjelent a nyolcvanas éveit taposó Yolande Mizrahi, aki gyermekkorában sokat járt ebbe a zsinagógába. Családtagjai már Izraelben, Franciaországban és Olaszországban élnek, de ő nem hajlandó elhagyni a várost. “Sokat utaztam, de mindig visszatértem ide. Ez a hazám, ide tartozom. Miért is mennék el?” – mondta, és kifejezte reményét, hogy kivándorolt családtagjai egy nap visszalátogatnak és megcsodálják az újjászületett zsinagógát.

“Az egyiptomi hatóságok azt szeretnék, hogy a zsinagógából turistalátványosság váljon. Ez is azt bizonyítaná, hogy Sissi elnök vezetése alatt Egyiptomban garantálják a vallási kisebbségek jogait. Az elnök nélkül a felújítás sohasem valósulhatott volna meg. Nagyon sok változás történt, mióta hivatalba lépett” – mondta Mizrahi.

Abdel Fattah al-Sissi elnök 2018-ban hirdette meg az egyiptomi zsidó és kopt emlékek megőrzésére irányuló programját. “Ha Egyiptomban ismét élnek majd zsidók, zsinagógákat építünk nekik” – jelentette ki az elnök.

zsido.com

Forrás: JPost

 

  • Küldés emailben