Megnyílt a Cáhál legnagyobb zsinagógája

A Negev-sivatagban fekvő Áriel Sáron Bázison avatták fel múlt kedden az Izraeli Védelmi Erők (Cáhál) legnagyobb zsinagógáját. A 350 férőhelyes Or Olám zsinagóga a bázis közepén kapott helyet.

A közösségi imák mellett az épület a tóratanulás és a szolgálat ideje alatt a zsidó vallásba betérni kívánó katonák képzésének központja is lesz, ezért osztálytermeket is kialakítottak benne. A zsinagóga felépítésének költségeit az Izraeli Hadsereg Barátai (FIDF) alapítvány biztosította, ezért az avatáson megjelent a szervezet igazgatója, Efi Idán nyugalmazott tábornok is.

„Azért vagyunk ma itt, hogy gratuláljunk és hálánkat fejezzük ki a Cáhál katonáinak. Ezt a zsinagógát nekik építettük. Ez a zsinagóga a legszebb és a legnagyobb, amely a hadsereget szolgálja. Elkészültéhez elengedhetetlen volt az FIDF alapítvány hozzájárulása” – mondta Idán.

Az Izraeli Hadsereg Barátai alapítványt holokauszt-túlélők egy csoportja alapította 1981-ben. Célja, hogy oktatási, kulturális, szabadidős és társasági programok segítségével tegye jobbá a katonák életét. Az alapítvány már számos épületet emelt vagy újított fel, többek között sportközpontokat, kultúrtermeket, zsinagógákat, emlékszobákat, uszodákat vagy akár katonák otthonait is, szerte Izraelben.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost

  • Küldés emailben