Megjelent az Egység 127. száma

Az Egység magazin februári számával egy háromrészes sorozatot indítottunk útjára, melynek során három különleges témát járunk majd körül: a zsidó öltözködést, a zsidó névadást és a zsidók által beszélt saját nyelvet, azt a három dolgot, ami megőrizte őseinket az egyiptomi rabság idején. Megőrizték a neveiket – és ezzel megtartották az identitásukat. Megőrizték a nyelvüket – és ezzel elkülönítették magukat a környezetüktől. Megőrizték az öltözködési szokásaikat – és ezzel beburkolták magukat a helyes elvekbe, amik a cselekedeteiket vezették.

Purim kapcsán elsőként a zsidó öltözködést vesszük górcső alá: a kirekesztést és megszégyenítést szolgáló ju­den­huttól a haszidok egyenru­hájává vált kaftánon át az ortodox fashonisták trendjeiig. Mit tanulhatunk a szennyes ruhák kimosásából és mi­lyen „ruhás” ételeket tehetünk Purimkor az asztalra? Mindez kiderül a Rebbe szava és a Konyha rovatból. Hol vásároltak a szombattartó zsidók a 20. század elejének Pestjén? A Judapest anno rovat erre ad választ.

Mindezek mellett áttekintést adunk Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulója al­kalmából rendezett nemzetközi megemlékezésekről, melyeken a világ vezetői is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt. Az emléknap kapcsán elhangzó ígéretek és az összefogás sürgetése különös színezetet kap az Amerikában egyre erősödő antiszemitizmus fényében – amiről Seres László publicisztikája tájékoztat.

Az újságot megvásárolhatja az EMIH Keren Or Központjában (1052 Bp., Károly krt. 20.), vagy a Kóser Piacon (1075 Bp., Dohány utca 36.) Ha nem szeretne semmiről sem lemaradni, akkor fizessen elő a magazinra a fizetes.zsido.com oldalon.

Az újság korábbi lapszámait a www.zsido.com/egyseg oldalon találja meg elektronikus formában.

  • Küldés emailben